Bilele metalice din cap, secretul care le ajută pe păsări să navigheze

29 04. 2013, 11:41

Se pare că sub pene, păsările sunt echipate cu un sistem intern de navigaţie similar cu cele din gadget-urile folosite de supereroul Iron Man. 

Neuronii senzitivi numiţi şi cili se găsesc în interiorul urechii şi sunt responsabili pentru detectarea sunetelor şi a gravitaţiei. Acum, oamenii de ştiinţă au descoperit că fiecare cil conţine o sferă de fier, minusculă, de 2000 de ori mai mică decât grosimea unui fir de păr. Specialiştii sunt de părere că fierul funcţionează ca un compas ajutând păsările să deosebească sudul de nord şi să afle poziţia soarelui. 

Celulele ciliate au o importanţă majoră şi pentru auz şi echilibru, motiv pentru care cercetătorii cred că fierul le ajută pe păsări să „simtă” câmpul magnetic. 

„Este foarte interesant. Am găsit aceste sfere de fier la toate păsările, indiferent că era vorba de porumbei sau struţi. Însă la oameni nu au fost de găsit”, a declarat Mattias Lauwers de la Institutul de Patologie Moleculară, din Viena.

„mai este cale lungă până când vom înţelege cum este «simţit» câmpul magnetic. Încă nu ştim care este rolul acestor misterioase sfere de fier. Cine ştie? Poate că sunt magnetoreceptori evazivi. Numai timpul ne va permite să aflăm”, a explicat coordonatorul grupului dr. David Keay.

De multe decenii experţii se întreabă cum reuşesc păsările să migreze în masă pentru ca apoi, an de an, să se întoarcă în acelaşi loc şi să îşi revendice aceleaşi cuiburi. 

De exemplu, rândunica arctică zboară aproximativ 70.800 de kilometri în fiecare an de pe terenurile rezervate împerecherii, până pe cele din Antarctica, unde găsesc hrană. Acelaşi obicei îl au nenumărate păsări şi multe dintre ele revin mereu pe aceleaşi teritorii. 

Sursa: Daily Mail