Care este secretul fericirii? Un studiu realizat pe o perioadă de 75 de ani oferă răspunsul

26 04. 2013, 12:27

Anul trecut, Descopera.ro a publicat un articol despre o cercetare coordonată de George Vaillant care urmărea să divulge secretele fericirii. Din acest proiect au făcut parte mai multe studii printre care şi Grant Study, unul dintre cele mai cunoscute studii longitudinale.

Grant Study s-a desfăşurat pe o perioadă de 75 de ani, pe un eşantion de 268 de indivizi. În tot acest timp, cercetătorii au măsurat constant o serie de trăsături psihologice, antropologice şi fizice (de la tipuri de personalitate, IQ şi consum de alcool, până la relaţiile familiale) ale participanţilor, în scopul de a afla care sunt factorii de contribuie la prosperitatea individului. 

Recent, George Vaillant, psihologul care a coordonat studiul pentru mai bine de trei decenii, a publicat Triumphs of Experience, o carte în care dezvăluie concluziile realizate în urma studiului. Printre acestea se numără şi „alcoolismul este o tulburare cu o putere distructivă foarte mare”. Vaillant scrie în noua sa lucrare că alcoolismul a fost principala cauză a divorţului în rândul bărbaţilor implicaţi în Grant Study şi soţiile acestora. Tulburarea a fost puternic corelată cu nevroza şi depresia (care are tendinţa de a apărea după abuzul de alcool) şi împreună cu fumatul a creat cel mai mare factor care a contribuit la mortalitatea timpurie. 

O altă concluzie realizată în urma studiului a fot aceea că „peste un anumit nivel inteligenţa nu a contat”. Nu a existat nicio diferenţă semnificativă între venitul maxim al unui bărbat cu un IQ între 110–115 de puncte şi un bărbat cu IQ peste 150. 

Persoanele de apartenenţă politică liberală au mai multe relaţii sexuale pe măsură ce îmbătrânesc, indică rezultatele studiului. Ideologia politică nu a influenţat satisfacţia vieţii, însă în cazul bărbaţilor conservatori, relaţiile sexuale au încetat la 68 de ani, în timp ce mare parte dintre bărbaţii liberali au continuat să întreţină relaţii sexuale până în jurul vârstei de 80 de ani. 

Constatarea asupra căreia Vaillant insistă cel mai mult se referă la corelaţia dintre căldura relaţiilor şi nivelul de sănătate şi fericire la bătrâneţe. Mai exact, pe baza rezultatelor din studiu, cercetătorul consideră că ceea ce contează cel mai mult în viaţă sunt relaţiile, legăturile pe care le avem cu ceilalţi. 

De exemplu, cei 58 de bărbaţi care au obţinut scorurile cele mai mari atunci când a fost măsurată „nivelul de apropiere al relaţiilor”, au câştigat, în medie, cu 141.000 de dolari pe an, mai mult decât cei 31 de bărbaţi care au obţinut cele mai scăzute scoruri. În concluzie gradul de căldură ar relaţiei dintre copil şi mamă va avea repercusiuni asupra fiului ajuns la maturitate. 

Mai exact:

  • Bărbaţii care au avut relaţii apropiate în copilărie cu mamele lor au câştigat în medie cu 87.000 de dolari mai mult comparativ cu cei care aveau mame mai nepăsătoare. 
  • Bărbaţii care în copilărie nu avuseseră o relaţie bună cu mamele lor erau mult mai predispuşi la demenţă, atunci când ajungeau la bătrâneţe. 
  • Relaţiile bune dintre mame şi fii, în copilărie, determinau, mai târziu, gradul de eficienţă al fiilor la locul de muncă.
  • Bărbaţii care în copilărie au avut relaţii apropiate în copilărie au înregistrat un nivel mai scăzut de anxietate, s-au bucurat mai mult de vacanţe şi s-au declarat mai „satisfăcuţi de viaţă” la vârsta de 75 de ani. 

„După 75 de ani şi 20 de milioane de dolari cheltuite, Grant Study duce la o concluzie simplă alcătuită din cinci cuvinte: fericirea este iubire şi punct”, a declarat Vaillant. 

Sursa: Business Insider