Un întreg colectiv de ingineri şi specialişti în chimie alimentară, împreună cu designerul Susana Soares, a proiectat o imprimantă 3-D care produce biscuiţi ce conţin… făină de insecte.
Reţeta este simplă: se macină insectele, iar făina rezultată se amestecă, după plac, cu unt, cremă de brânză sau apă pînă la consistenţa potrivită pentru a ieşi cu uşurinţă prin duza imprimantei.
Apoi, îţi alegi forma preferată de biscuiţi (dintr-o gamă largă de opţiuni incluse în memoria inmprimantei), îi printezi, îi coci şi îi mănânci!
Este un proiect experimental care urmăreşte să arate dacă, transformând insectele comestibile într-un produs cu aspect interesant, am putea depăşi aversiunea tipică occidentalilor faţă de consumul de insecte.
În alte părţi ale lumii, insectele sunt o valoroasă sursă de hrană; ele fac parte din alimentaţia a 80% din populaţia lumii, pentru bunul motiv că au o valoare nutritivă foarte ridicată.
4 lăcuste conţin la fel de mult calciu ca un pahar cu lapte, iar la greutate egală, gândacii de bălegar conţin o cantitate mai mare de proteine decât carnea de vită.
Numeroşi specialişti sunt de părere că extinderea consumului de insecte ar reprezenta o modalitatate sustenabilă şi sănătoasă de atenuare a unor probleme contemporane – criza de alimente, supraexploatarea resurselor, probleme ale mediului.
Însă în societatea de tip occidental există o veche şi bine înrădăcinată aversiune faţă de consumul de insecte. Creatorii imprimantei care produce biscuiţi din insecte speră să „îndulcească” impactul acestei idei asupra publicului, dându-i acestuia posibilitatea să vadă instalaţia la lucru în cadrul unei expoziţii numite Insects Au Gratin, organizată în perioada 23 aprilie – 5 mai 2013, la Wellcome Collection din Londra.
Sursa: New Scientist