Luigi Titomanlio de la Universitatea Paris Diderot a identificat alături de colegii săi 208 copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între şase şi 18 ani care au fost diagnosticaţi în secţiile de urgenţă ale spitalelor cu migrene. Cercetătorii au ales drept grup de control 471 de copii cu vârste similare care au vizitat secţiile de urgenţă cu traume minore. Ulterior, cercetătorii au analizat istoricul medical al persoanelor din ambele grupuri.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că 73% dintre copiii afectaţi de migrene suferiseră de colici ca bebeluşi, pe când doar 27% dintre tinerii din grupul de control suferiseră de colici. De asemenea, copiii cu migrene erau mai predispuşi la dureri abdominale în copilărie.
Ulterior, o analiză a unui grup separat de copii ce sufereau de dureri de cap asociate tensiunii a arătat că acest tip de durere nu prezenta vreo legătură cu colicile.
Anumite ipoteze neconfirmate susţin existenţa unei legături între migrene şi expunerea bebeluşului la laptele de vacă. De asemenea, aceleaşi ipoteze susţin existenţa unei legături între migrene şi faptul că bebeluşul nu a fost alăptat.
„Acest studiu deschide calea spre noi tratamente ale colicilor similare tratamentelor pentru migrene”, a comentat doctorul Phyllis Nee, neurolog la Universitatea Northwestern.
Dr. Zee afirmă că aceste tratamente nu sunt în mod obligatoriu sub formă de medicamente; printre ele s-ar putea număra stabilizarea programului de somn al bebeluşului, fiind cunoscut faptul că dereglarea programului de somn duce la migrene.
De aceea, doctorul recomandă ca bebeluşii să fie expuşi la lumină în timpul zilei şi să fie ţinuţi într-un loc întunecat noaptea.
Cu toate acestea, specialista afirmă că „este nevoie de multă muncă până când vom identifica asemănările între aceste două afecţiuni”.
Surse: ScienceNews, Reuters