Dieta care ne omoară de tineri
Studiul a fost realizat de o echipă condusă de dr. Tasnime Akbaraly, de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa, iar rezultatele au fost publicate în American Journal of Medicine.
Impactul alimentaţiei asupra anumitor boli asociate cu înaintarea în vârstă a fost mult cercetat, dar puţine studii au adoptat o abordare „holistică”, pentru a observa corelaţiile dintre modul de alimentaţie şi starea generală de sănătate la vârste mai înaintate.
Autorii acestui nou studiu au dorit să afle în ce măsură obiceiurile alimentare şi respectarea recomandărilor oficiale în materie de alimentaţie (manifestată prin aşa-numitul Alternative Healthy Eating Index – AHEI), evaluate la vârsta mijlocie, sunt asociate cu degradarea fizică a organismului 16 ani mai tîrziu.
AHEI este un indice al calităţii alimentaţiei, creat iniţial pentru a oferi linii directoare în privinţa dietei, în scopul de a preveni maladii cornice precum bolile cardiace şi diabetul.
Cercetătorii au analizat datele extrase dintr-un studiu amplu, British Whitehall II, şi au constat că respectarea AHEI dublează şansele oamenilor de a scăpa de sindromul metabolic, un ansamblu de afecţiuni care măreşte incidenţa bolilor de inimă şi mortalitatea.
Studiul a urmărit, în perioada 1985-2009, 3.775 bărbaţi şi 1.575 femei, care aveau la începutul studiului vârsta medie de 51 ani. Specialiştii au utilizat o combinaţie de date – provenite de la spitale, din controalele medicale efectuate odată la 5 ani şi din registrele de evidenţă a populaţiei – pentru a afla numărul de decese şi de cazuri de boli cronice în rândul participanţilor.
Iată câteva dintre rezultatele cercetării:
de-a lungul perioadei de studiu, doar 4% dintre participanţi au ajuns la ceea ce se numeşte „îmbătrânirea ideală” – lipsită de boli cronice şi la care persoanele continuă să aibă rezultate bune la testele fizice, de sănătate mentală şi de abilităţi cognitive.
Aproximativ 12% dintre participanţi au suferit un eveniment cardiovascular non-fatal, precum un accident vascular cerebral sau un atac de inimă, iar aproape 3% au murit din cauza unei boli cardiovasculare.
Circa trei sferturi dintre participanţi au fost incluşi în categoria celor care „îmbătrâneau normal”
Cercetătorii afirmă că acei participanţi care nu respectau parametrii AHEI aveau un risc crescut de deces, atât din cauze cardiovasculare, cât şi din alte cauze.
Cei care aveau o alimentaţie de tip occidental, cu cantităţi mari de mâncăruri prăjite, dulciuri, mezeluri şi carne roşie, produse din cereale rafinate (precum făina albă) şi lactate cu conţinut mare de grăsimi (unt, smântână) şi-au micşorat şansele de îmbătrânire ideală.
„Am arătat că respectarea recomandărilor nutriţionale specifice, precum cele din AHEI, poate fi utilă pentru reducerea riscului de a îmbătrâni în mod nesănătos, iar evitarea dietei de tip occidental poate îmbunătăţi posibilităţile de a atinge o vârstă înaintată fără a suferi de boli cronice”, a afirmat dr. Akbaraly.
Sursa: Mail Online