Descoperire inedită: o fiinţă de pe Terra poartă în ea rămăşiţele unei stele care a murit acum câteva milioane de ani
La câteva sute de metri sub mare, prinse în rămăşiţele fosilizate ale unei bacterii străvechi, se găsesc rămăşiţele de fier ale unei explozii supernova ce a avut loc acum câteva milioane de ani – amprenta lăsată pe Pământ de o stea muribundă.
Fier-60, un izotop al fierului ce este creat doar în supernove, a fost descoperit în bacteriile fosilizate. Anunţul a fost făcut de Shawn Bishop de la Universitatea Tehnică din Munchen cu ocazia întrunirii anuale a American Physical Society ce a avut loc în cursul acestei luni la Colorado. Cercetătorii afirmă că este pentru prima dată când urmele unei stele anume au fost identificate în dovezile fosile de pe Terra.
Perioada de înjumătăţire a izotopului fier-60 este relativ mică atunci când o comparăm cu vârsta sistemului nostru solar, astfel că urmele acestui izotop pe Terra sugerează că în istoria planetei noastre a avut loc o interacţiune directă cu o supernovă. Cercetătorii au căutat izotopul în fosilele din mostrele colectate de sub plafonul oceanic ce aveau vârste cuprinse între 1,7 şi 3,3 milioane de ani. Oamenii de ştiinţă au identificat urme ale izotopului în fosile cu o vechime de 2,2 milioane de ani.
Bacteriile ce conţin fier-60 sunt magnetotactice – creaturi bizare care se orientează după câmpul magnetic terestru. Acestea extrag fier din apa şi din sedimentele din jurul lor şi creează cristale de oxid de fier ce se menţin în straturile geologice.
„Pentru mine, farmecul acestei descoperiri constă în faptul că am găsit acest izotop în dovezile fosile de pe Terra”, a comentat Bishop. Izotopul fusese descoperit până acum doar în mostrele de sol colectate de pe fundul mării, dar nu în dovezile fosile.
Cercetătorii estimează că supernova a avut loc acum 2,8 milioane de ani, iar fluxul de raze cosmice ar fi avut un efect asupra atmosferei Pământului prin creşterea volumului de nori. Supernova responsabilă pentru depozitele de fier-60 nu a fost identificată încă, însă principalul „suspect” se găseşte în asociaţia stelară Scorpius–Centaurus, la 424 de ani-lumină de Soare.
Această descoperire nu este prima care atestă efectele unui eveniment astronomic îndepărtat asupra Terrei. În 2012, cercetătorii au identificat un surplus de atomi radioactivi în copacii din Japonia, descoperire ce sugera că acum 1.200 de ani a avut loc un eveniment cosmic violent.
Un cronicar englez din secolul al XIII-lea, Roger de Wendover, nota în acele vremuri: „În anul Domnului 776, semne înfricoşătoare şi înflăcărate au fost văzute în ceruri după apusul Soarelui, iar şerpii au apărut în Sussex, ca şi cum ar fi ţâşnit din pământ, spre groaza tuturor oamenilor.”.