Statisticile publicate de Environmental Working Group relevă că 81% din carnea tocată de curcan, 69% din cotletele de porc, 55% din carnea tocată de vită şi 39% din carnea de pasăre este contaminată de bacterii. Însă, pe lângă bacteriile de pe alimente, care în cazuri extreme pot provoca diverse boli, în bucătărie avem multe aparate şi suporturi care ascund adevărate colonii de „mosafiri nepoftiţi” sau care din cauza unui mic amănunt prezintă o ameninţare la viaţă.
1. Cuptorul
Cuptorul cu gaz care au mici scurgeri poate transforma un apartament neaerisit într-o bombă cu ceas.
2. Cutiile de conserve
Dacă vedeţi o conservă care pare gata să explodeze, aruncaţi-o imediat. Astfel de recipiente cu alimente pot conţine bacteria Clostridium botulinum care provoacă botulism şi care prin orice contact sau inhalare poate fi mortală.
3. Buretele de bucătărie
Bacteriile se pot acumula în buretele de vase dacă nu ave grijă să îl stoarcem şi ă îl lăsăm la uscat. Pentru că un burete este de 200.000 de ori mai murdar decât un colac de toaletă, este bine să îl clătim şi apoi să îl punem în cuptorul cu microunde pentru 5-7 secunde, cu scopul de a distruge bacteriile.
4. Tocătorul
Dacă folosiţi acelaşi tocător şi pentru carne şi pentru legume atunci poţi avea un risc crescut de a te contamina cu E. coli sau Salmonella. De aceea este bine să folosim tocătoare şi cuţite diferite pentru tipuri diferite de alimente.
5. Amestecarea produselor de curăţat
Folosirea înălbitorului pentru curăţenie este o soluţie eficientă şi la fel şi utilizarea amoniacului. Însă este bine de ştiut că aceste două substanţe nu trebuie amestecate deoarece gazul rezultat în urma combinării ne poate arde pielea sau chiar afecta plămânii.
6. Frigiderul
Lada de legume din frigider poate conţine bacteria Listeria şi mucegaiuri dăunătoare. De aceea frigiderul trebuie curăţat cel puţin de două ori pe an.
7. Suportul pentru cuţite
Bacteriile pot locui în crăpăturile lemnului. Puneţi o lingură de clor în trei litri de apă pentru a curăţa lemnul de bacterii. Nu uitaţi să clătiţi apoi suportul cu apă din abundenţă.
8. Filtrul de cafea
Există posibilitatea ca recipientele din filtrul de cafea să facă mucegai, din cauză că mediul din ele este mereu umed şi întunecos. Folosind oţet diluat curăţaţi rezervorul filtrului de cafea odată pe lună.
9. Mâinile dumneavoastră
Nu uitaţi să vă spălaţi pe mâini înainte de prepararea mâncării şi mai ales după ce aţi avut de-a face cu carnea crudă.
10. Factorii care distrag agenţia
Bucătăria nu este un loc sigur. De aceea, pregătirea unei mese şi vorbitul la telefon sau uitatul la televizor nu fac casă bună. Din cauza factorilor care ne distrag atenţia riscăm să nu vedem când „dă în foc” mâncarea, să ne tăiem degetele sau să le „dăm” pe răzătoare.