Sănătos, în formă, şi totuşi ameninţat de moarte prematură! Atenţie la semnul care prezice acest pericol
Pulsul mărit în stare de repaus – măsurat după ce o persoană a stat liniştită cel puţin 5 minute – este un indicator important al stării de sănătate şi al speranţei de viaţă.
Deşi o valoare a pulsului în repaus cuprinsă între 60 şi 100 bătăi/minut este considerată „normală”, un studiu recent a arătat că, şi în interiorul acestui interval, există variaţii care corespund cu o creştere a riscului de deces prematur.
Astfel, o frecvenţă a pulsului în repaus de 51 – 80 bătăi/minut a fost asociată cu o creştere de 40-50% a riscului de moarte prematură, comparativ cu cazul în care frecvenţa pulsului în repaus este sub 50/minut.
La o frecvenţă de 81-90/minut, riscul se dublează, iar la peste 90/minut, riscul este triplu.
Cercetări anterioare arătaseră că, la oamenii de vârstă mijlocie, frecvenţa crescută a pulsului în stare de repaus era asociată cu o rată mai mare a deceselor din cauza bolilor cardiace.
Exerciţiul fizic regulat tinde să reducă frecvenţa bătăilor inimii în repaus, dar acest nou studiu a urmărit să afle dacă frecvenţa pulsului este corelată cu riscul de deces în general, din orice cauze, independent de forma fizică.
O echipă de cercetători danezi a urmărit aproape 3.000 de bărbaţi de vârstă mijlocie după ce aceştia fuseseră chestionaţi, în 1971, de un medic, privitor la sănătatea şi stilul lor de viaţă (inclusiv fumatul şi sportul), şi care fuseseră supuşi unui control medical amănunţit, funcţia cardiorespiratorie fiind evaluată printr-un test pe bicicleta ergonomică.
În anii 1985-1986, li s-a făcut un nou control medical, înregistrându-se din nou frecvenţa bătăilor cardiace în repaus.
16 ani mai târziu, cercetătorii au verificat înregistrările de la evidenţa populaţiei pentru a afla câţi dintre aceşti bărbaţi mai erau în viaţă.
Aproape 40% dintre ei decedaseră până în 2001, arată raportul publicat în jurnalul medical Heart.
Rezultatele au arătat că riscul de moarte era cu atât mai mare cu cât era mai mare frecvenţa pulsului în repaus, indiferent de forma fizică în care se aflau participanţii.
Cercetătorii au calculat că la fiecare creştere cu 10-22 de bătăi pe minut în repaus corespunde o creştere cu 16% a riscului de deces în general.
Specialiştii au concluzionat că o frecvenţă mare a pulsului în repaus nu este neapărat un indicator al formei fizice proaste, ci este un factor de risc independent.
Specialiştii afirmă că se pot face totuşi multe pentru a ne mări şansele de a trăi mai mult: menţinerea unei forme fizice bine, prin practicarea regulată a exerciţiilor fizice; adoptarea unei alimentaţii echilibrate, sănătoase, şi evitarea fumatului.
Sursa: Mail Online