Într-un nou studiu s-a constatat că aproximativ 225 de mililitri (o cană) îi poate ajuta pe cei care suferă de presiunea arterială ridicată, reducându-le tensiunea cu 7%.
Testele sugerează că efectul este produs de nivelul ridicat de nitraţi.Concentraţii mari de nitraţi se găsesc şi în ţelină, varză şi alte legume cu frunze verzi precum spanacul sau salata verde. Consumul crescut de alimente bogate în nitraţi declanşează o serie de reacţii chimice în sânge, iar acestea care pot creşte nivelul de oxigen în zone din corp unde există un deficit.
Sucul de sfeclă folosit în studiu conţinea 0.2g de nitrat alimentar, cantitate ce se poate regăsi într-un bol mare de salată verde sau în două sfecle.
„Am fost surprinşi de nivelul scăzut de nitrat care poate avea un efect atât de mare. Sperăm ca prin creşterea aportului de legume cu un nivel crescut de nitraţi dietetici să reuşim să îmbunătăţim sănătatea cardiovasculară”, a declarat Amrita Ahluwalia, coordonatorul studiului.
La nivel mondial, anula mor 7,5 milioane de oameni (12.8% din totalul deceselor) din cauza tensiunii arteriale crescute. Pentru controlarea acestei probleme specialiştii recomandă o schimbare a stilului de viaţă, reducerea consumului de sare şi alcool dar şi realizarea exerciţiilor fizice.
Presiunea arterială mare este atunci când depăşeşte valoarea de 14/9. Prima cifră indică tensiunea sistolică şi corespunde cu momentul în care inima se contractă la fiecare bătaie.
La studiu au luat parte 15 indivizi (8 femei şi 7 bărbaţi) cu presiune sistolică între 14 şi 15,9 şi care nu luau pastile pentru a remedia această problemă. Participanţii au consumat fie 250 de ml de suc de sfeclă, fie apă, iar ulterior li s-a monitorizat presiunea arterială timp de 24 de ore. Comparativ cu cei care au băut doar apă, participanţii care au băut suc de sfeclă şi-au scăzut presiunea sistolică cu aproximativ 10 mm Hg. Efectul a fost pronunţat la 6 ore după consumul sucului de sfeclă, însă el a persistat chiar şi la 24 de ore de la consum.
Sursa: Daily Mail