„Muzica pare să fie eficientă în tratarea tulburărilor de somn acute şi cronice”, se arată în studiul publicat de cercetătorii conduşi de Chun-Fang Wang, un specialist din cadrul departamentului de chirurgie cardiovasculară al spitalului Pingjin din Tianjin.
„Muzica este o metodă sigură, cu costuri reduse, ce ar putea fi folosită pentru a îmbunătăţi calitatea somnului în diferite populaţii, cu vârste diferite şi care provin din culturi diferite”, concluzionează oamenii de ştiinţă.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au identificat 127 de studii ştiinţifice ce efectuau cercetări asupra muzicii şi asupra efectului pe care aceasta o are asupra somnului. În cele din urmă, cercetătorii s-au concentrat asupra a 10 studii care îndeplineau toate criteriile elaborate de oamenii de ştiinţă: toate foloseau un design randomizat, foloseau participanţi cu vârste mai mari de 18 ani şi implicau ascultarea muzicii.
Cele 10 studii – trei din SUA, două din Taiwan şi câte unul din Italia, Austria, Ungaria, Coreea de Sud şi Hong Kong – cuprindeau o gamă largă de participanţi, printre care studenţi, persoane cazate la un centru pentru femei abuzate şi pacienţi care trecuseră printr-o operaţie majoră. Terapia cu muzică a durat de la o zi până la patru săptămâni.
În ciuda acestor diferenţe, rezultatele erau uluitor de consecvente: terapia cu muzică îmbunătăţea calitatea somnului atât în cazul persoanelor ce sufereau de tulburări de somn acute, cât şi în cazul celor ce sufereau de tulburări de somn cronice. Rezultatele erau similare în cazul persoanelor de vârste diferite şi în cazul persoanelor care trăiau în zone diferite ale planetei. De asemenea, rezultatele erau pozitive atât în cazul persoanelor care relatau singure calitatea somnului, cât şi în cazul celor care erau studiate cu ajutorul unei polisomnograme.
Singurele excepţii înregistrate de cercetători erau în cazul pacienţilor cu tulburări de somn cronice care efectuaseră terapii pe termen scurt (ce durau mai puţin de trei săptămâni). Cercetătorii cred că acest rezultat se datorează faptului că terapia dura prea puţin pentru a-i ajuta pe aceşti pacienţi.
În cazul unor studii efectuate în Asia, cercetătorii foloseau muzică tradiţională din culturile respective, pe când în SUA şi Europa cercetătorii foloseau muzică clasică. În toate cazurile, muzica folosită „prezenta un tempo de 60-80 de bătăi pe minut, un ritm lent şi stabil, tonuri joase şi melodii relaxante şi liniştitoare”, scriu cercetătorii în studiul publicat în International Journal of Nursing Studies.
De ce funcţionează această terapie împotriva insomniei? „Mecanismele nu sunt înţelese pe deplin”, recunosc cercetătorii. Specialiştii adaugă că „muzica acţionează asupra sistemului nervos central, mai ales asupra acelor părţi mai străvechi ale creierului, cum este sistemul limbic”. De asemenea, oamenii de ştiinţă afirmă că anumite dovezi sugerează că muzica poate afecta nivelulul opioizilor şi al oxitocinei din creier.
Aşadar, concluzia cercetătorilor este una încurajatoare: muzica, în condiţiile potrivite, poate fi o alternativă fără efecte secundare la pilulele de somn. Cu alte cuvinte, dacă număraţi oi pentru a adormi, ar putea să vă ajute dacă veţi face acest lucru pe un ritm liniştitor, de 60-80 de bătăi pe minut.
Sursa: PS Mag