Cercetările au fost realizate la Universitatea Duisburg-Essen din Germania şi prezentate la întrunirea Uniunii Europene de Geoştiinţe care a avut loc recent la Viena.
Faliile active sunt locuri vulnerabile, linii de-a lungul cărora scoarţa terestră se rupe în cazul unor cutremure. În mod surprinzător, furnicile roşii de pădure îşi fac adesea cuiburile de-a lungul acestor falii.
Cercetătoarea Gabriele Berberich a identificat peste 15.000 de muşuroaie defurnici roşii de pădure aliniate de-a lungul faliilor existente în Germania. Timp de 3 ani, Gabriele Berberich şi colegii ei au urmărit furnicile cu ajutorul unor camere care le monitorizau permanent, folosind un software special pentru a cataloga schimbările de comportamant.
În cursul acestei perioade (2009 – 2012), s-au produs 10 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,2 grade şi multe alte mişcări seismice mai slabe.
Cercetătorii au constatat că furnicile îşi modificau comportamentul doar în cazul unor cutremure cu magnitudine de peste 2 grade – magnitudinea minimă la care cutremurul poate fi resimţit de oameni.
În mod normal, furnicile sunt active în cursul zilei şi se retrag în furnicar în cursul nopţii. Însă înaintea unui cutremur, s-a observat că furnicile erau treze noaptea şi circulau afară din muşuroi, devenind vulnerabile în faţa prădătorilor. Îşi reluau comportamentul normal abia la o zi după cutremur, au constatat specialiştii.
Dar cum presimt furnicile cutremurele? Gabriele Berberich bănuieşte scă insectele detectează schimbările în emisiile de gaze sau modificările locale ale câmpului magnetic terestru.
“Furnicile roşii de pădure prezintăm chemoreceptori ce detecteză gradientele de dioxid de carbon şi magnetoreceptori cu ajutorul cărora simt câmpul electromagnetic, a spus cercetătoarea. Nu ştim sigur de ce sau cum reacţionează la stimulii posibili, dar intenţionăm să ne deplasăm într-o regiune mai activă din punct de vedere seismic şi să vedem dacă furnicile reacţionează la cutremure mai puternice.”
Sursa: Live Science / Credit foto: Gabriele Berberich