Specialiştii din cadrul British Dental Association au recomandat insistent părinţilor să limiteze consumul de sucuri de fructe (chiar din cele considerate sănătoase, fără zahăr adăugat) şi aşa-numite smoothies.
Permiţându-le să consume prea multe astfel de băuturi, părinţii le distrug sănătatea dinţilor.
Aproximativ 25% dintre copiii preşcolari britanici consumă regulat suc de fructe (iar două treimi mănâncă regulat dulciuri).
Sucul de fructe fără adaos de zahăr poate face parte, într-adevăr, dintre cele 5 porţii de fructe şi legume recomandate zilnic, însă specialiştii spun că zdrobirea fructelor pentru a obţine suc sau smoothie eliberează zaharuri care dăunează dinţilor, mult mai mult decât în cazul consumării fructelor întregi.
Copiii n-ar trebui să bea mai mult de o porţie de 150 ml de suc pe zi.
Dr Nigel Carter, director al British Dental Health Foundation, afirmă că părinţii, fără să vrea, le distrug dinţii copiilor, din cauză că nu ştiu cât de nociv poate fi sucul de fructe.
„Sucurile de fructe devin tot mai populare, iar conţinutul lor mare de fructe le face să pară o opţiune sănătoasă. Totuşi, ele conţin cantiăăţi mari de zaharuri şi acizi, de aceea pot dăuna foarte mult dinţilor. La vârste atât de mici este nerealist să încercăm să eliminăm dintr-o dată toate alimentele şi băuturile dulci din alimentaţia unui copil. Dar, pentru a menţine echilibrul, e important să limitaţi consumul, permiţându-le să bea suc de fucte doar în timpu meselor şi să vă asiguraţi că între mese beau doar apă sau lapte.”
„Ţineţi minte că e mai bine pentru dinţii copiilor şi pentru sănătatea lor, în general, să ia trei mese pe zi, în loc de şapte gustări, dintre care multe conţin zahăr.”
Dr. Carter a adăugat că popularele smoothies sunt „groaznice” pentru dinţi, deoarece sunt concentrate, sunt adesea băute înte mese şi aderă la dinţi.
Cifre publicate în 2008 arată că 30% dintre copiii de 5 ani din Anglia au carii.
Iar ameninţările zahărului la adresa sănătăţii nu se limitează la dinţi. Dr. Robert Lustig, nutriţionist şi autor al cărţii Fat Chance: The Bitter Truth About Sugar, spune că un consum ridicat de zahăr – fie că provine din fructe, fie că e vorba de zahăr rafinat – măreşte riscul de instalare a obezităţii, a unor probleme cardiovasculare şi a diabetului şi duce la supraîncărcarea ficatului.
Sursa: Mail Online