Cercetarea arată că ţigările electronice sunt atât de eficiente încât mai mulţi oameni s-au lăsat de viciul tutunului decât intenţionau atunci când au început să folosească ţigările electronice.
Rezultatele studiului contrazic temerile criticilor ce susţin că dispozitivele electronice vor duce doar la creşterea cantităţii de nicotină consumate de fumători.
Cercetătorii au contactat aproximativ 1.400 de utilizatori ai ţigărilor electronice în perioada septembrie 2011 şi mai 2012 cu ajutorul unor sondaje disponibile pe Internet.
Studiul publicat în Addiction Journal arată că 75% dintre respondenţi au început să folosească ţigările electronice ca o alternativă completă la fumat, pe când 22% au afirmat că au început să folosească acest dispozitiv din alte motive, precum încetarea fumatului (7%), motive de sănătate (6%) sau pentru a evita restricţiile împotriva fumatului (3%).
Cel mai important rezultat al studiului este faptul că 86% dintre persoanele care au răspuns la sondaj au confirmat că nu au mai fumat ţigări de câteva săptămâni sau chiar luni de când folosesc ţigara electronică, iar cantitatea fumată s-a redus în mod semnificativ.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că majoritatea respondenţilor au declarat că sănătatea lor s-a îmbunătăţit de când au început să folosească aceste dispozitive.
„În ciuda popularităţii tot mai mari a ţigărilor electronice, nu ştim foarte multe lucruri despre persoanele care folosesc aceste dispozitive şi motivele lor. Acum ştim că majoritatea respondenţilor au relatat îmbunătăţiri semnificative ale sănătăţii – de exemplu, reducerea episoadelor de tuse şi îmbunătăţirea respiraţiei. Cel mai probabil, aceste beneficii rezultă în urma reducerii numărului de ţigări fumate şi nu ca efect direct al dispozitivelor electronice. Publicul trebuie să fie mai bine informat despre ce ştim şi ce nu ştim despre ţigările electronice. Acest sondaj este doar un punct de start, fiind nevoie de mai multe cercetări pentru a evalua eficacitatea şi siguranţa pe termen lung ale acestor dispozitive”, a declarat Lynne Dawkins, coordonatoarea studiului.
În total, 1.123 de foşti fumători şi 218 fumători din 33 de ţări au participat la acest sondaj. Aproximativ 16% dintre participanţi erau din SUA, alţi 77% fiind din Europa. De asemenea, 70% dintre respondenţi erau bărbaţi.
Profesorul John Britton de la Royal College of Physicians a lansat un avertisment către utilizatorii ţigărilor electronice: „Companiile cu o reputaţie bună produc aceste dispozitive la acelaşi standard ca industria farmaceutică, însă multe dispozitive sunt importate «în orb» din alte ţări. De asemenea, nu ştim tot ce se găseşte în vaporii acestor dispozitive. Cu siguranţă există substanţe chimice care permit nicotinei să formeze picături şi să se degaje, şi nu ştim cât de dăunătoare sunt aceste soluţii”.
Surse: Metro, University of East London