Timpul petrecut luând masa cu familia este esenţial pentru adolescenţi şi pentru sănătatea lor, având în vedere importanţa schimbului social ce se produce la aceste evenimente.
Studiul realizat de oamenii de ştiinţă de la McGill University a examinat relaţia dintre frecvenţa cinelor ţinute în familie şi aspectele negative sau pozitive ale sănătăţii mintale. Cercetătorii au realizat studiul pe un eşantion de 26.069 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani. Specialiştii au descoperit că timpul petrecut luând masa cu familia le aduce aceleaşi beneficii adolescenţilor indiferent de sex sau starea financiară a familiei.
„Am fost surprinşi să găsim efecte atât de consistente. Fiecare masă în familie este asociată cu o mai bună sănătate mintală”, a explicat Frank Elgar.
În timpul studiului, adolescenţii au fost rugaţi să declare cât de des cinează în familie şi cât de uşor pot comunica cu părinţii. De asemenea, tinerilor le-au fost analizate cinci dimensiuni ale sănătăţii mentale printre care şi tendinţa de a internalizat sau externaliza problemele, bunăstarea emoţională, comportamentul şi satisfacţia pe care le-o oferă viţa.
Autorii studiului sugerează că mesele în familie reprezintă o oportunitate prin care adolescenţii pot comunica cu părinţii, îşi pot exprima îngrijorările sau pot împărtăşi valori.
Sursa: McGill