Constrângerile legate de transport, păstrare şi condiţiile specifice de hrănire în spaţiu fac ca hrana astronauţilor să se prezinte adesea sub forme prea puţin îmbietoare: deshidratată sau sub formă de paste cu aspect ciudat.
Se adaugă şi faptul că, în condiţii de gravitaţie zero, simţul gustativ este afectat, astfel încât astronauţii nu simt prea pregnant gustul mâncării. Atunci când gravitaţia nu mai „trage” sângele în jos, spre picioare, fluidele tind să se acumuleze în zona capului, ceea ce, mai ales în primele zile de şedere în spaţiu, duce la senzaţii asemănătoare cu cele din timpul unui guturai: nas înfundat şi incapacitatea de a simţi gustul mâncării.
Astfel, chiar dacă mâncarea consumată are toate elementele care îi dau gust în mod obişnuit, senzaţiile gustative resimţite de astronauţi sunt mult diminuate.
NASA are echipe de experţi care se ocupă de acest domeniu special: studiul şi prepararea hranei destinate astrnauţilor, astfel încât aceasta să fie cât mai nutritivă şi cât mai apetisantă (sau măcar cât mai puţin dezgustătoare.) Folosind metode ca liofilizarea (deshidratarea la temperaturi scăzute), ambalarea în vid, pulverizarea şi altele, s-a ajuns azi la obţinerea multor mâncăruri care să facă faţă exigenţelor transportului, depozitării şi poftei de mâncare a astronauţilor.
Dar, între toate aceste preparate, există unul care, de ani de zile, este favoritul multora dintre cei care sunt nevoiţi să mănânce altundeva decât pe Terra: cocteilul de creveţi.
Numeroşi astronauţi l-au declarat felul lor de mâncare preferat în spaţiu; printre „fanii” săi se numără:
Care este secretul succesului cocteilului de creveţi, o mâncare ce nu pare, la prima vedere, prea potrivită pentru mesele în spaţiu?
După cum explică Charles Bourland, care a lucrat anterior la NASA ca manager, responsabil de hrana de pe Staţia Spaţială, secretul este sosul: acesta are o aromă intensă, dată de hrean şi alte condimente, care supravieţuieşte deshidratării şi rehidratării şi revigorează simţul gustului.
Nu e de mirare că este „alimentul spaţial” favorit al atâtor astronauţi.
Sursa: The Atlantic / Credit foto: NASA