Home » D:News » Garantat ştiinţific: cercetătorii au descoperit cum putem să scăpăm de mahmureală!

Garantat ştiinţific: cercetătorii au descoperit cum putem să scăpăm de mahmureală!

Garantat ştiinţific: cercetătorii au descoperit cum putem să scăpăm de mahmureală!
Publicat: 10.04.2013
În fiecare cultură de pe Terra există câte un „leac pentru mahmureală”, acea senzaţie extrem de neplăcută ce apare în urma consumului excesiv de alcool. Acum, cercetătorii americani au descoperit o metodă care chiar elimină simptomele neplăcute ale mahmurelii.

În oraşul american New Orleans, unul din alimentele consumate în mod tradiţional după o noapte de petrecut este supa Yak-a-mein, supranumită şi „Old Sober”. „Folclorul spune că această supă a fost descoperită de soldaţii americani care au luptat în Coreea în anii ’50. Acolo au descoperit că supa Yak-a-mein este ideală în dimineţile în care sunt afectaţi de mahmureală, aducând acest secret înapoi în ţară”, a explicat cercetătoarea Alyson E. Mitchell în cadrul unei conferinţe organizate de American Chemical Society. Acum, cercetătorii au descoperit că acest remediu anti-mahmureală are o bază ştiinţifică.

Cercetătoarea Alyson E. Mitchell de la Universitatea California afirmă că supa Yak-a-mein conţine săruri, proteine şi alte ingrediente care ajută oamenii să-şi revină după o noapte în care au consumat prea mult alcool. Deşi reţetele variază, supa Yak-a-mein este făcută dintr-o fiertură de vită cu sos de soia, o sursă de carbohidraţi precum tăiţeii, proteină din vită, pui sau creveţi, ceapă sau praz şi un ou fiert feliat.

„Această supă este un bun exemplu de ştiinţă intuitivă – un remediu excelent căruia i se descoperă abia ulterior baza ştiinţifică”, a comentat Alyson E. Mitchell.

„Mahmurelile sunt supranumite şi «furtuni metabolice». Ele rezultă în urma unui nivel ridicat al etanolului în sânge şi în urma deshidratării, aceste efecte toxice rezultând în urma descompunerii de către corp a alcolului în acetaldehidă. De asemenea, efect toxic au şi substanţele supranumite «congeneri», ce se găsesc în băuturile alcoolice închise la culoare, precum whisky sau bourbon”, a explicat Mitchell.

Cercetătoarea oferă mai multe sugestii prin care putem preveni apariţia mahmurelii:

  • Mâncaţi ouă, care conţin cisteină, substanţă ce ajută la eliminarea acetaldehidei din corp
  • Consumaţi supă de carne, deoarece conţine săruri care ajută la înlocuirea sodiului, potasiului şi al altor săruri pierdute prin urină în urma efectului diuretic al alcoolului. De asemenea, şi băuturile pentru sportivi ajută.
  • Consumaţi vitamina B1, care poate preveni acumularea de glutarat, substanţă asociată durerilor de cap ce caracterizează mahmureala
  • Ţineţi minte că trupul uman poate metaboliza, sau elimina, aproximativă 14,5 mililitri de alcool pur per oră. Aşadar, nu consumaţi mai mult de 350 de mililitri de bere, 150 de mililitri de vin sau 30 de mililtri de băuturi distilate într-o oră.
  • Nu beţi cafea, care este o substanţă diuretică ce poate agrava deshidratarea provocată de alcool.
  • Consumaţi mâncăruri grase înainte să beţi, pentru că încetinesc absorbţia alcoolului.
  • Evitaţi băuturile alcoolice închise la culoare, precum coniacul, tequila, whisky-ul şi vinul roşu, pentru că în acestea se găsesc cele mai mari concentraţii de congeneri. În schimb, băuturile alcoolice deschise la culoare, precum vodca sau ginul, au mai puţini congeneri.

Mitchell subliniază, totodată, că singura metodă sigură prin care putem preveni apariţia mahmurelii este prin abţinerea de la consumul de alcool, sau prin consumul moderat şi responsabil.

Surse: MetroAmerican Chemical Society

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase