Home » D:News » Ciocolata perfectă: se topeşte în gură, dar are doar jumătate din conţinutul obişnuit de grăsimi

Ciocolata perfectă: se topeşte în gură, dar are doar jumătate din conţinutul obişnuit de grăsimi

Ciocolata perfectă: se topeşte în gură, dar are doar jumătate din conţinutul obişnuit de grăsimi
Publicat: 09.04.2013
O asemenea ciocolată - visul oricărui „ciocoholic” incapabil să se abţină, dar preocupat de efectele consumului de ciocolată asupra sănătăţii şi siluetei - a fost realizată cu contribuţia unor chimişti, care au descoperit cum pot prepara ciocolată cu conţinut redus de grăsimi, dar cu aceeaşi textură ca şi ciocolata normală.

Variante de ciocolată cu conţinut redus de materii grase sunt deja cunoscute, dar reducerea conţinutul de grăsimi se face, de obicei, în detrimentul plăcerii gustative: ciocolata „low fat” nu are aceeaşi textură mătăsoasă şi nu „se topeşte în gură” precum ciocolata cu conţinut normal de grăsimi.

O soluţie nouă a fost prezentată recent la întrunirea Societăţii Americane de Chimie: metoda presupune folosirea unui agent de gelificare foarte răspândit, agarul, pentru a obţine din el minusculi „bureţi” care reţin lichid şi care înlocuiesc moleculele de grăsime.

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, care au dezvoltat metoda, afirmă că, adăugând agar, pot fi incluse în cicolată, în loc de o parte din grăsimi, lichide precum apa, sucul de fructe sau chiar alcoolul.

Ciocolata normală îşi datorează textura fină structurii sale speciale – o emulsie de globule minuscule de grăsime suspendate în pasta care se solidifică.

Înlocuirea acestor globule de grăsimi, cu păstrarea aceleiaşi texturi, e un proces dificil, deoarece orice înlocuitor ar trebui să rămînă dispersat sub formă de globule foarte mici atât în ciocolata topită, lichidă, cât şi în cea solidificată prin răcire, iar globulele nu trebuie să aibă un diametru mai mare de 30 milionimi de metru – aproximativ jumătate din grosimea unui fir de păr.

O primă soluţie, propusă de cercetătorii de la Universitatea din Warwick anul trecut, presupunea obţinerea unor microsfere de lichid „blindate”, folosind două materiale: dioxid de siliciu pirogenic (care se prezintă sub formă de picături microscopice de dioxid de siliciu amorf) şi chitosan (un material derivat din carapacele de crustacee). Această metodă necesita un mediu uşor acid, de aceea, cercetătorii au folosit suc de fructe. Combinaţia de ciocolată şi suc de fructe era, de altfel, interesantă şi din punct de vedere al gustului.

Ullterior, însă, mai multe persoane au întrebat dacă nu s-ar putea folosi alcool în locul sucului de fructe. Cercetătorii au acceptat provocarea şi au dezvoltat o nouă metodă, care are mai multe avantaje faţă de cea anterioară: este mai simplă, mai flexibilă în ceea ce priveşte înlocuitorii d grăsime ce pot fi folosiţi, nu dă naştere unor îngrijorări ale consumatorilor legate de materialele mai ciudate folosite în prima metodă (precum dixodul de siliu pirogenic nano-structurat) şi evită problemele cauzate de eventualele alergii la crustacee.

Utilizarea altor lichide, în locul alcoolului sau al sucului de fructe, poate de asemenea reduce şi conţinutul de zahăr al ciocolatei astfel obţinute.

Metoda deschide calea spre fabricarea unei întregi game de dulciuri noi, cu un conţinut caloric mai mic, dar cu gust foarte agreabil.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia Domnului”
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia ...
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?
Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?