De ce nu rămân însărcinate femeile? Câteodată, cauza este una nebănuită
În mai multe cazuri decât credem, infertilitatea feminină este cauzată de boli cu transmitere sexuală (BTS). În SUA, de exemplu, grafice elaborate de Centers for Disease Control (CDC) arată că, în fiecare an, 24.000 de femei devin infertile ca urmare a unor BTS nediagnosticate şi, în consecinţă, netratate.
BTS afectează în mod disproporţionat de mare persoanele tinere: în SUA, de exemplu, tinerii cu vârste de 15-24 de ani constituie 27% din totalul populaţiei, dar reprezintă 50% din cele 20 de milioane de cazuri de BTS diagnosticate anual.
Mulţi tind să considere că, dintre BTS, doar HIV sau sifilisul sunt boli cu adevărat grave. Însă realitatea este că şi alte BTS, precum gonoreea şi infecţiile cu Chlamydia, pot avea consecinţe grave pe termen lung, una dintre acestea fiind infertilitatea. CDC estimează că 24.000 de femei americane devin infertile, anual, ca urmare a unor BTS rămase nediagnosticate.
Pericolul este sporit de faptul că, în foarte multe cazuri, infecţia cu Chlamydia sau cu microbul gonoreei nu provoacă, la femei, niciun fel de simptome (infecţie asimptomatică), astfel încât femeia respectivă nici nu se gândeşte că ar putea fi bolnavă şi nu recurge la ajutor medical.
Netratate, însă, aceste infecţii nu numai că se răspândesc mai departe, prin contacte sexuale neprotejate, contribuind la agravarea acestei probleme de sănătate publică, dar pot duce şi la consecinţe severe în viaţa personală, inclusiv imposibilitatea de a avea copii.
Multe cazuri de BTS rămân nediagnosticate, chiar şi în ţările dezvoltate, ceea ce face foarte necesare măsurile de prevenire: conştientizarea pericolului, mai ales de către oamenii tineri, protejarea de infecţie prin măsuri adecvate şi implementarea unor programe de testare sistematică, pentru depistarea cazurilor asimptomatice.
Sursa: The Atlantic / Infografic: Centers for Disease Control