Mulţumită mai multor experimente realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, specialiştii par să fi aflat acum de ce carnea roşie provoacă boli de inimă.
Un compus alimentar ce se găseşte în carnea roşie şi care este utilizat ca ingredient în băuturile energizante este unul dintre principalii factori care contribuie la întărirea arterelor, susţine noul studiu.
Suspectând că grăsimile saturate şi colesterolul joacă doar un rol minor în apariţia bolilor de inimă, oamenii de ştiinţă de la Cleveland Clinic au constatat că vinovată ar fi, de fapt, o substanţă chimică puţin studiată, eliberată de bacterii în intestine, după ce oamenii consumă carne roşie. Mai departe, substanţa produsă de bacterii este convertită de ficat într-o altă substanţă chimică puţin analizată, numită TMAO (Trimethylamine N-oxide), care ajunge în sânge şi creşte riscul de dezvoltare a bolilor de inimă.
TMAO este un compus organic, un metabolit des întâlnit la animale şi care se găseşte în abundenţă în carnea roşie, crustacee, băuturi energizante şi în unele produse de slăbit.
În studiul realizat pe 6 femei şi 6 bărbaţi, oamenii de ştiinţă au găsit dovezi privitoare la implicarea TMAO în apariţia bolilor cardiovasculare. După ce au consumat 226 grame de muşchi de vită, 5 dintre subiecţi au experimentat o dezvoltare a TMAO, în timp ce în cazul unuia dintre voluntari, un vegetarian, nu s-a constatat un astfel de efect. De asemenea, cercetătorii au descoperit că TMAO cauzează apariţia bolilor de inimă în cazul şoarecilor, lucru care susţie studiile anterioare ce au demonstrat că acest compus chimic se găseşte mai des în sângele celor care consumă carne.
Mai mult, oamenii de ştiinţă au explicat că oamenii care iau pastile ce conţin carnitină experimentează imediat după administrare o creştere a nivelului de TMAO.
Acum, experţii speră ca descoperirea lor să ducă la crearea unor noi tratamente pentru boli de inimă sau chiar a unui antibiotic care să elimine bacteriile ce transformă carnitina în TMAO.
Sursa: Medical Daily