Comunicarea cu roverul marţian Curiosity a fost întreruptă
Comunicarea cu Curiosity a fost deja sistată, în curând urmând să fie întrerupte şi legăturile radio cu roverul Opportunity şi cu sondele Odyssey şi Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), care studiază planeta de pe orbita acesteia.
Opportunity se află pe Marte din 2004; Odyssey a fost lansată în 2001, iar MRO în 2005. Curiosity a ajuns pe Marte în 2012.
La fiecare 26 de luni, are loc un fenomen numit conjuncţia Marte-Soare: orbita Pământului şi cea a planetei Marte se aliniază în aşa fel încât Soarele se interpune între cele două planete. Din cauza emisiilor de particule încărcate electric, generete de Soare, care interferează cu undele radio, comunicaţiile dintre Pământ şi Marte sunt serios afectate, aşa că, pentru a preveni deteriorarea datelor, NASA întrerupe temporar comunicaţiile cu sistemele aflate pe Marte sau pe orbita ei. Şi operaţiunile satelitului European Mars Express, aflat pe orbita marţiană din 2003, vor fi afectate.
Comenzile transmise de NASA către sondele orbitale marţiene vor fi întrerupte între 9 şi 26 aprilie a.c. Comunicarea cu Curiosity va fi reluată la 1 mai.
Dar asta nu înseamnă că sistemele respective vor “sta degeaba”. În acest timp, ele vor stoca date care, odată restabilite comunicaţiile, vor fi transmise spre Terra. De exemplu, Mars Reconnaissance Orbiter va acumula în acest răstimp 40 gigabiţi de informaţie provenită de la propriile sale instrumente şi 12 gigabiţi de date de la Curiosity; tot acest volum de date va fi descărcat pe Pământ în jurul datei de 1 mai.
Deşi fiecare conjuncţie este uşor diferită de celelalte, din cauza înclinaţiei orbitelor şi a nivelului activităţii solare în acel moment, specialiştii au căpătat oarecare experienţă în gestionarea unor astfel de situaţii. Aceasta este cea de-a şasea conjuncţie de la instalarea lui Odyssey pe orbita marţiană; în schimb, este prima pentru Curiosity.
Deşi NASA nu va mai transmite comenzi spre laboratorul marţian, acesta va trimite regulat spre Pământ semnale scurte care să confirme că funcţionează corect.
Sursa: Discovery News