Ce legătură este între somn şi riscul de a face diabet?
Cercetarea publicată în Journal of the American Medical Association a comparat 370 de femei cu diabet cu alte 370 de femei de aceeaşi rasă şi vârstă ce nu sufereau de această afecţiune.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care sufereau de diabet produceau o cantitate scăzută de melatonină noaptea în comparaţie cu femeile ce nu erau afectate de această boală.
Melatonina este produsă de creier în timpul somnului, atunci când nivelul acestui hormon în sânge este mai ridicat, pentru a ajuta la reglarea ritmului circadian (cunoscut şi sub numele de „ceasul biologic al corpului”).
„Această cercetare arată pentru prima dată existenţa unei legături între nivelul nocturn al secreţiei de melatonină şi riscul de a dezvolta diabet de tip doi”, a comentat Ciaran McMullan, cercetător în cadrul Renal Division and Kidney Clinical Research Institute, parte a Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Studiul a arătat că participanţii care produceau o cantitate redusă de melatonină în timpul nopţii erau de două ori mai predispuşi să dezvolte diabet în comparaţie cu persoanele care produceau o cantitate mare de hormon de somn.
Secreţia de melatonină varia foarte mult între participanţi, unii dintre aceştia producând de cinci ori mai multă melatonină decât cei cu cel mai scăzut nivel.
Sursa: AFP