Un nou studiu arată ce trebuie să mănânci pentru a trăi mai mult
Cercetătorii au descoperit că persoanele care prezentau un nivel ridicat al acizilor graşi omega-3 aveau, totodată, un risc de a deceda cu 27% mai scăzut, iar riscul de a muri în urma unei afecţiuni cardiace era cu 35% mai mic decât în cazul persoanelor care aveau un nivel scăzut al acestor acizi graşi.
Studiul a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health şi a fost publicat în jurnalul ştiinţific Annals of Internal Medicine.
Deşi alte cercetări mai vechi au demonstrat existenţa unei legături între acizii graşi omega-3 şi riscul scăzut de afecţiuni cardiace, acest studiu a analizat datele existente despre persoanele în vârstă pentru a stabili dacă există vreo legătură între consumul de peşte şi riscul de deces.
Oamenii de ştiinţă au analizat 16 ani de date colectate de la 2.700 de adulţi americani cu vârste mai mari de 65 de ani. Participanţii la studiu nu consumau suplimente cu ulei de peşte, pentru a elimina confuzia provocată de diferenţele între acizii graşi omega-3 obţinuţi din suplimente şi cei obţinuţi din dietă.
Persoanele care aveau cel mai mare nivel al acizilor graşi omega-3 în corp, ce pot fi obţinuţi din surse precum somonul, tonul, halibutul, heringul sau macroul, prezentau cel mai mic risc de a muri din orice cauză, trăind în medie cu 2,2 ani mai mult decât persoanele care prezentau cel mai scăzut nivel al acestor acizi graşi.
Cercetătorii au identificat o legătură puternică între acidul docosahexaenoic (DHA) şi riscul scăzut de a muri în urma unei probleme de inimă. Acidul eicosapentaenoic (EHA) prezenta o legătură puternică cu un risc mai mic de atac de cord nonfatal, iar acidul docosapentaenoic (DPA) era asociat unui risc scăzut de a muri în urma unui accident vascular cerebral.
Rezultatele pozitive se menţineau chiar şi după ce cercetătorii au ajustat datele pentru a ţine seama de factorii demografici, de stil de viaţă şi de dietă.
„Studiul nostru subliniază importanţa pe care un nivel adecvat de omega-3 în sânge îl are pentru sănătatea cardiovasculară, sugerând că în anii bătrâneţii aceste beneficii duc la o viaţă mai îndelungată”, a comentat Dariush Mozaffarian, principalul autor al studiului şi totodată profesor în cadrul departamentului de epidemiologie al Harvard School of Public Health.
„Cel mai mare efect benefic se înregistrează în rândul persoanelor care trec de la consum zero la un consum moderat de peşte, adică aproximativ două porţii de peşte gras pe săptămână”, a concluzionat Mozaffarian.
Sursa: AFP