BionicOpter are o anvergură a aripilor de 63 de centimetri, caracteristică ce o face să semene mai mult cu Meganeura, o insectă care a trăit acum aproximativ 300 de milioane de ani şi care avea o anvergură a aripilor de 65 de centimetri.
Fiecare dintre cele 4 aripi ale libelulei robotizate are un cadru din fibră de carbon acoperit cu o membrană de poliester şi poate fi ridicată până la 90 de grade.
BionicOpter are o lungime de 44 de centimetri şi cântăreşte 175 de grame, în timp ce componentele ei au fost create din aluminiu, poliamidă şi terpolimer.
În „inima bestiei” se află un microcontroller ARM care calculează mişcările pe care trebuie să le efectueze libelula robotizată în funcţie de datele recepţionate de la senzori şi de la persoana care controlează aparatul. Toate aceste date sunt ulterior transformate în impulsuri ce sunt transmise către servomotoare.
Modelul este alimentat de două celule LiPo şi poate fi controlat folosind un smartphone sau printr-un sistem wireless.
Festo susţine că BionicOpter nu are nevoie să se încline spre înainte pentru a face trecerea de la starea de zbor pe loc, la cea de deplasare prin zbor.
De asemenea, prin transmiterea unui curent electric prin cei 4 „muşchi” din nichel titan, capul libelulei robotizate poate se poate mişca de la stânga la dreapta, în timp ce coada se poate mişca pe verticală.
Sursa: Gizmag