Ne pregătim de o schimbare uluitoare: „Consecinţele vor fi resimţite în tot ecosistemul global”, spun specialiştii
Suprafeţele împădurite din Arctic ar putea creşte cu până la 52% până în 2050, arată cercetătorii, pe măsură ce „limita pădurilor” – latitudinea maximă până la care pot să crească copacii – se va muta câteva sute de kilometri mai la nord. Rezultatele au fost obţinute în urma unor simulări computerizate.
„O astfel de redistribuire pe scară largă a vegetaţiei arctice va avea un impact ce va reverbera în întregul ecosistem global”, a comentat Richard Pearson, expert în cadrul Centrului de Biodiversitate şi Conservare de la American Museum of Natural History.
Arctica a devenit unul din cele mai importante puncte de pe Terra în ceea ce priveşte încălzirea globală. În ultimii 25 de ani, temperaturile din Arctica au crescut de două ori mai repede decât în restul planetei.
„Impactul acestor schimbări va fi resimţit la distanţe uriaşe de regiunea arctică”, a explicat Pearson. „De exemplu, unele specii de păsări migrează din latitudini mai joase şi se aşteaptă să găsească un anumit habitat în zona polară, cum ar fi zone întinse de spaţiu deschis în care să-şi construiască cuiburile”, a exemplificat cercetătorul.
Într-un alt studiu publicat în cursul acestui weekend, oamenii de ştiinţă olandezi au descoperit că bancurile de gheaţă din Antarctica, o altă sursă de îngrijorare în ceea ce priveşte schimbările climatice, au crescut datorită încălzirii globale.
Apa rezultată din topirea gheţarilor de pe continentul Antarctic duce la crearea unui strat protector, rece, pentru bancurile de gheaţă, pentru că are ca sursă apa dulce, care este mai densă decât apa sărată, au descoperit cercetătorii de la Institutul Meteorologic Regal din Olanda.
Studiul cercetătorilor olandezi elucidează un mister: de ce bancurile de gheaţă din jurul Antarcticii s-au dezvoltat în ultimii ani, ajungând în 2010 să se întindă pe cea mai mare suprafaţă înregistrată până acum.
Alţi cercetători afirmă că acest fenomen este unul dintre efectele neaşteptate ale încălzirii globale. Chiar dacă nivelul bancurilor de gheaţă din Antarctica a crescut, în 2011 şi în 2012 s-au înregistrat creşteri îngrijorătoare ale nivelului oceanului planetar, lucru ce a rezultat parţial în urma topirii gheţarilor din Groenlanda şi Antarctica.
Sursa: AFP