Guma de mestecat poate avea un efect neaşteptat şi nedorit
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care mestecă gumă mentolată au tendinţa de a consuma cantităţi mai mari de dulciuri, cu conţinut caloric ridicat.
Cauza stă în faptul că substanţa chimică responsabilă de aroma de mentă face ca anumite mâncăruri care nu sunt dulci – precum legumele – să aibă un gust dezagreabil.
Christine Swoboda, de la Ohio State University, şi Jennifer Temple de la University of Buffalo, au realizat un studiu pe 44 de voluntari, pe care i-au rugat să participe la un joc, în schimbul unor porţii de alimente.
Unii au jucat pentru fructe, în vreme ce alţii au jucat pentru chipsuri de cartofi şi dulciuri.
Înainte de experiment, voluntarii au mestecat fie gumă cu aromă de fructe, fie gumă mentolată.
S-a constatat că aceia care mestecaseră gumă mentolată era mult mai puţin înclinaţi să joace pentru a câştiga fructe, decât să joace (aceeaşi durată de timp) pentru a câştiga alimente chipsuri şi dulciuri.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care mestecă gumă tind să mănânce mai puţine mese, dar nu mai puţine calorii. Această concluzie a rezultat în urma unui al doilea experiment, în care voluntarii au fost rugaţi să ţină un jurnal alimentar.
În anumite zile, li s-a cerut să mestece gumă înainte de mese.
Analiza jurnalelor a arătat că, atunci când participanţii mestecau gumă, mâncau de mai puţine ori, dar nu consumau mai puţine calorii.
Specialiştii cred că explicaţia constă în faptul că mentolul interacţionează cu nutrienţii din fructe şi legume, dând naştere unui gust amărui care face ca aceste mâncăruri sănătoase să pară neapetisante.
Sursa: Mail Online