Microcipul este ataşat de nervul vag, unul din cei 12 nervi cranieni (de fapt, sunt 12 perechi, simetrice, de asemenea nervi, care fac parte din sistemul nervos periferic.)
Nervul vag are, printre alte funcţii importante, un rol în reglarea apetitului.
Dacă testele pe animale vor da rezultatele aşteptate, peste 3 ani ar putea începe testarea dispozitivului pe oameni.
Cercetările sunt realizate de specialişti de la Imperial College London, sub conducerea prof. Chris Toumazou şi a prof. Sir Stephen Bloom.
Este vorba despre un „modulator inteligent implantabil”, cum îl numesc inventatorii săi, un mic dispozitiv de numai câţiva mm lungime, ataşat cu ajutorul unor electrozi-manşon de nervul vag, în interiorul cavităţii peritoneale din abdomen.
Cipul şi electrozii „citesc” şi procesează semnalele electrice şi chimice ale apetitului, semnale percepute de nervul vag.
Apoi, microcipul poate acţiona în funcţie de aceste date, trimiţând semnale electrice creierului penru a reduce sau a elimina impulsul de a mânca.
Specialiştii de la aceeaşi instituţie au realizat deja un dispozitiv similar menit să controleze crizele epileptice, tot prin acţiune asupra nervului vag.
Cercetătorii spera ca, prin noul dispozitiv, să poată controla semnalele neurale care controlează apetitul, nu neapărat suprimându-l complet, ci făcându-i, de exemplu, pe oameni să mănânce mai încet.
Creierul va primi de la microcip aceleaşi semnale pe care le primeşte, în mod normal (în cazul oamenilor fără tulburări de alimentaţie), de la intestin, semnale care îi „spun” organismului să se oprească, deoarece a mâncat suficient.
Există şi alte proiecte de acest gen. O companie americană, EnteroMedics, a dezvoltat un implant care blochează intermitent nervul vag, cu ajutorul unor implusuri electrice. Dispozitivul a fost deja testat pe 239 de pacienţi; mai mult de jumătate dintre aceştia au pierdut cel puţin 20% din greutatea corporală, deşi compania recunoaşte că rezultatele nu sunt atât de bune cum s-a aşteptat.
O altă compnaie din SUA, IntraPace, a căpătat recent aprobarea din partea Uniunii Europene pentru utilizarea unui dispozitiv produs de ea, numit Abiliti, care utilizează aceeaşi metodă – stimularea nervului vag pentru a reduce consumul alimentar.
Acţiunea asupra nervului vag este o abordare nouă, care, speră oamenii de ştiinţă, s-ar putea dovedi mai ieftină, mai sigură şi mai eficientă decât chirurgia bariatrică – deseori ultima soluţie pentru cei care suferă de obezitatate avansată şi rezistentă la alte tratamente.
Sursa: BBC News