Home » D:News » Ai fost afectat vreodată de herpesul oral? Cercetătorii au identificat un nou risc asociat acestui virus!

Ai fost afectat vreodată de herpesul oral? Cercetătorii au identificat un nou risc asociat acestui virus!

Ai fost afectat vreodată de herpesul oral? Cercetătorii au identificat un nou risc asociat acestui virus!
Publicat: 26.03.2013
Virusul Herpes simplex 1, care produce herpesul la gură şi buze, ar putea creşte riscul de apariţie al problemelor de memorie şi cogniţie, arată un nou studiu.

Cercetătorii au testat gândirea şi memoria a 1.625 de persoane din New York City ce aveau o vârstă medie de 69 de ani.

Participanţilor la studiu le-a fost testat sângele pentru a identifica cinci infecţii foarte răspândite – herpesul oral şi genital, citomegalovirus, forma respiratorie a chlamidiei şi Helicobacter pylori.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care prezentau un nivel mai mare al infecţiei în sânge erau cu 25% mai predispuşi la a obţine scoruri reduse într-un test standard de verificare a capacităţilor mentale.

În cadrul studiului, participanţii au repetat aceste teste de-a lungul unei perioade de opt ani, însă nu s-a înregistrat vreo înrăutăţire în timp.

Cercetarea a fost publicată în cel mai recent număr al jurnalului ştiinţific Neurology.

„Am descoperit o legătură mai mare între virus şi efectele cognitive în rândul femeilor, a persoanelor cu un nivel mic de educaţie şi, mai ales, în rândul persoanelor care nu fac sport”, a explicat doctorul Mira Katan de la Columbia University Medical Centre, coordonatorul acestui studiu.

„Deşi această legătură necesită mai mult studiu, rezultatele cercetării noastre ar putea conduce la noi metode de identificare a persoanelor care prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme cognitive, permiţându-ne să găsim metode prin care să reducem acest risc”, a explicat cercetătorul.

„De exemplu, am descoperit că persoanele care fac sport şi care s-au vaccinat în copilărie împotriva virusurilor prezentau un risc mai scăzut de a avea probleme cu memoria la vârsta a treia”, a mai spus specialistul.

Această cercetare vine la scurt timp după un alt studiu care sugera că persoanele care fac mişcare de cel puţin patru ori pe săptămână începând din copilărie îşi îmbunătăţesc capacităţile mentale la vârste adulte cu până la o treime, amânând totodată apariţia demenţei. Deşi toţi adulţii suferă de un declin mental pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii de ştiinţă de la King’s College London au descoperit că exerciţiul regulat protejează creierul.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase