Cercetătorii de la Universitatea din Madrid au descoperit că „păsările de noapte” sunt, de regulă, mai înţelepte şi mai bogate decât persoanele care se trezesc dimineaţa devreme.
Studiul a fost efectuat pe 1.000 de adolescenţi, iar rezultatele au arătat că persoanele care preferau să stea treze noaptea târziu prezentau un tip de inteligenţă asociat slujbelor prestigioase şi veniturilor mari.
În schimb, persoanele care se trezeau dimineaţa devreme obţineau rezultate mai bune la examene, iar acest lucru este posibil să se datoreze faptului că majoritatea cursurilor au loc la ore nepotrivite pentru „păsările de noapte”.
Cercetătorii au analizat obiceiurile şi ritmul circadian al tinerilor pentru a stabili dacă acestora le place să stea treji mai târziu şi să nu se trezească dimineaţa devreme sau dacă preferau să se culce devreme pentru a se trezi în zorii zilei.
Specialiştii au măsurat performanţa şcolară şi „inteligenţa inductivă” (cea asociată rezolvării de probleme), ţinând totodată cont de notele obţinute la şcoală la cele mai importante materii.
Rezultatele au arătat că „păsările de noapte” aveau scoruri mai mari în ceea ce priveşte „inteligenţa inductivă” decât persoanele care se trezeau dimineaţa devreme. „Inteligenţa inductivă” este considerată o estimare bună a inteligenţei generale şi este asociată reuşitelor şcolare.
De asemenea, „păsările de noapte” prezentau o capacitate superioară în ceea ce priveşte gândirea conceptuală şi analitică. Aceste abilităţi au fost asociate gândirii inovatoare, slujbelor prestigioase şi veniturilor mai mari. Printre „păsările de noapte” se numără personalităţi precum preşedintele american Barack Obama, Charles Darwin, Winston Churchill sau Elvis Presley.
Lista persoanelor care se trezesc dimineaţa devreme cuprinde nume precum George W. Bush (care se culcă la ora 22), Thomas Edison, Napoleon, Condoleezza Rice (care se trezeşte la 4:30) şi Ernest Hemingway.
„Persoanele care preferă să stea treze noaptea târziu tind să fie creative şi extrovertite – poeţi, artişti şi inventatori, pe când cei ce preferă să se trezească dimineaţa devreme sunt specialişti în deducţie, de multe ori văzuţi în compania birocraţilor şi a contabililor”, a comentat Jim Horne, profesor de psihofiziologie la Universitatea Loughborough.
O cercetare mai veche efectuată de Forţele Aeriene ale SUA a descoperit că „păsările de noapte” tind să fie mult mai bune la „gândirea laterală” atunci când au de rezolvat o problemă decât persoanele care preferă să se trezească dimineaţa devreme.
Sursa: Daily Mail