Vorbeşti sau gesticulezi în somn? Acest lucru ar putea dezvălui indicii preţioase despre sănătatea ta mintală
Mersul, vorbitul sau gesticularea în somn sunt cei mai puternici indicatori care sugerează că un bărbat are un risc de dezvoltare a demenţei cu corpi Lewy, a doua cea mai întâlnită formă de demenţă la vârstnici, după Alzheimer.
Un alt exemplu pentru astfel de indicatori ar fi şi cazul în care persoana se visează conducând un vehicul şi ţine mâinile ridicate imitând acţiunea.
Mişcarea fizică în timpul somnului este o tulburare de comportament care se desfăşoară în perioada de somn REM.
Cercetătorii de la Mayo Clinic, SUA, au descoperit că bărbaţii care suferă de această tulburare au un risc de 5 ori mai crescut de a dezvolta o formă de demenţă, comparativ indivizii care experimentează alţi factori de risc utilizaţi în prezent pentru diagnosticarea demenţei, precum halucinaţiile.
Somnul REM este faza în care apar cele mai clare vise, în timp ce numele de tulburare de comportament care se desfăşoară în perioada de somn REM este atribuit condiţiei care cauzează pierderea paraliziei musculare care apare în mod normal în timpul somnului.
Aceşti precursori ai demenţei pot apărea cu mai bine de trei decenii înainte de diagnosticarea demenţei cu corpi Lewy.
Cu toate acestea, în cercetare nu s-a observat o legătură atât de puternică şi între demenţa cu corpi Lewy şi tulburarea de somn întâlnită la femei.
La studiu au luat parte 75 de persoane diagnosticate cu demenţă cu corpi Lewy. Specialiştii au scanat creierele participanţilor şi le-au au examinat istoricul medical pentru a afla dacă au fost diagnosticaţi cu tulburarea de comportament care se desfăşoară în perioada de somn REM.
„Deşi este adevărat că nu toată lumea care suferă de o astfel de tulburare de comportament în timpul somnului ajunge să dezvolte demenţă cu corpi Lewy, 75-80 dintre bărbaţii implicaţi în studiu experimentaseră tulburarea de comportament care se desfăşoară în perioada de somn REM. Aşadar, vorbim despre un marker important”, declarat coordonatorul studiului, Melissa Murray.
De asemenea, ea a mai explicat că descoperirile ar putea îmbunătăţi diagnosticarea acestui tip de demenţă şi crearea unor noi tratamente.
Demenţa cu corpi Lewy afectează în egală bărbaţii şi femeile, mai ales după vârsta de 65 de ani. Corpi Lewy, botezaţi astfel după doctorul care i-a descoperit, sunt mici depozite de proteine sferice care se găsesc în neuroni. Deşi nu se ştie cum apar ei în creier se ştie deja că prezenţa acestora în creier interferează cu funcţionarea normală a creierului.
Demenţa cu corpi Lewy este o boală degenerativă care include simptome precum probleme de vigilenţă, pierderi de memorie, dezorientare spaţială, dificultatea de a face planuri de viitor.
Sursa: Daily Mail