Legătura dintre consumul de băuturi energizante şi tulburările ritmului cardiac este deja cunoscută, mai ales de când au fost făcute publice cazurile unor tineri care au decedat ca urmare a efectelor secundare produse de astfel de băuturi.
Acum, o echipă de cercetători coordonată de dr. Sachin A. Shah de la University of the Pacific, din Stockton, California, a realizat o meta-analiză în care a folosit date colectate din 7 studii anterioare cu scopul de a determina dacă consumul de băuturi energizante afectează sănătatea cardiacă. Participanţii incluşi în cele 7 studii au fost tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani.
Prima parte a analizei s-a concentrat asupra intervalului QT, o măsură a ritmului cardiac pe electrocardiogramă. Intervalul QT prelungit este asociat cu aritmii care pun în pericol viaţa.
Cercetătorii au analizat această măsură la 93 de pacienţi care au consumat între unul şi trei cutii de băuturi energizante. Rezultatele au arătat că intervalul QT al celor care au consumat băuturi energizante era cu 10 milisecunde mai lung decât al celor care nu consumaseră astfel de băuturi.
De asemenea, pe un alt eşantion de 132 de participanţi s-a constatat că presiunea arterială sistolică creşte în medie cu 3,5 puncte în cazul celor care beau energizante.
„Corelaţia dintre băuturile energizante şi presiunea arterială sistolică crescută este convingătoare şi îngrijorătoare. Din acest motiv avem nevoie de mai multe studii pentru a evalua impactul băuturilor energizante asupra ritmului cardiac”, a declarat Shah.
de asemenea ea a explică că oamenii care nu consumă în mod regulat cafeină pot înregistra o creştere a presiunii sistolice mult mai mare atunci când beau băuturi energizante.
Sursa: Medical Daily