Hormonii de stres sunt secretaţi în cantităţi mari în situaţii tensionate şi afectează negativ funcţiile cerebrale, iar dacă nivelurile acestor hormoni sunt mereu ridicate – cum se întâmplă în situaţiile de stres cronic – acest fapt poate predispune la apariţia bolii Alzheimer.
Teoria a fost testată în cadrul unor studii pe şoareci, realizate de cercetătoarea Sara Bengtsson la Universitatea Umea din Suedia.
Ea a constatat că şoarecii care aveau niveluri ridicate de hormoni de stres în creier aveau probleme cu învăţarea şi memoria. De asemenea, prezentau niveluri crescute de proteine beta-amiloide – acele proteine care se depozitează şi în creierul persoanelor ce suferă de maladia Alzheimer.
Studiul a arătat că nivelurile ridicate ale acestor proteine sunt asociate cu funcţionarea defectuoasă a sinapselor cerebrale (conexiunile dintre neuroni). Se crede că distrugerea acestor sinapse duce la pierderile de memorie şi problemele de comunicare asociate cu boala Alzheimer.
Sara Bengtsson consideră că nivelul hormonilor de stres şi acţiunea lor la nivelul creierului pot face diferenţa, în cazul oamenilor, între persoanele vârstnice capabile să se descurce singure şi cele care ajung să fie internate permanent pentru Alzheimer.
Dr. Simon Ridley, care conduce departamentul de cercetare în cadrul organizaţiei britanice Alzheimer’s Research UK, afirmă că este important să se ţină seama de faptul că studiul nu a fost realizat pe oameni şi că sunt necesare mai multe cercetări, pe subiecţi umani, pentru a înţelege posibilele legături dintre stresul cronic, declinul cognitiv şi boala Alzheimer. Studii anterioare au sugerat că ar exista o legătură între aceste elemente, dar ea trebuie clarificată prin studii viitoare.
„Dacă am putea înţelege mai bine factorii de risc pentru boala Alzheimer, am putea să convingem oamenii să facă, în stilul lor de viaţă, schimbări care să reducă acest risc. Deşi după aceste cercetări [pe animale] nu putem spune cu certitudine că stresul cronic provoacă maladia Alzheimer, există şi alte motive legate de sănătate, care ne îndeamnă să întreprindem acţiuni pentru reducerea nivelului de stres”, a adăugat el.
„Cercetările pentru înţelegerea cauzelor bolii ar putea duce la identificarea unor noi căi de tratament şi trebuie să investim în cercetare pentru a îmbunătăţi cu adevărat vieţile oamenilor.”
Sursa: Mail Online