Uleiul de măsline, cel mai bun prieten al celor care vor să slăbească sau să se menţină în formă
Un grup de cercetători germani şi austrieci a studiat beneficiile medicale a patru grăsimi naturale ce se regăsesc în regimurile alimentare normale: untul, untura, uleiul de rapiţă şi cel de măsline. De-a lungul a trei luni, voluntarii implicaţi în studiu au consumat zilnic 500 de grame iaurt amestecat cu una dintre cele patru grăsimi.
Rezultatele au arătat că cel mai săţios a fost iaurtul combinat cu ulei de măsline. Mai mult, niciunul dintre cei care au urmat această dietă nu s-au îngrăşat în cele 3 luni de studiu.
„Grupul de subiecţi care a consumat ulei de măsline a avut o concentraţie mai mare de serotonină, hormonul saţietăţii”, a declarat coordonatorul studiului Dr. Peter Schieberle.
Având în vedere că uleiul de rapiţă are acizi graşi similari cu cei ai uleiului de măsline, oamenii de ştiinţă de la Technische Universität München (TUM) au dorit să afle ce anume îl face pe acest al doilea ulei să aducă atât de multe beneficii pentru sănătate.
Bănuiala lor a fost aceea că un rol important în acest proces îl joacă compuşii aromatici. Pentru a testa teoria ei au realizat un al doilea experiment în care au existat doar două grupuri de voluntari: unul de control care a primit iaurt simplu şi un altul care a consumat iaurt cu extracte de compuşi aromatici.
Rezultatele cercetării au indicat că aceşti compuşi asigurau aceleaşi beneficii ca uleiul de măsline, în sine. Mai mult, cei din grupul de control au avut, la finalul studiului un nivel de serotonină mai scăzut decât subiecţii care au consumat iaurt cu extracte de compuşi aromatici din ulei.
Serotonina este o substanţă chimică neurotransmiţătoare care influenţează celulele cerebrale legate de apetit, dorinţă sexuală, stare de spirit, memorare, învăţare şi comportament social. Dieta are o influenţă majoră asupra nivelului de serotonină, iar acest studiu a scos în evidenţă rolul uleiului de măsline în creşterea nivelului de hormon al saţietăţii.
Sursa: Medical Daily