Cometa ce poartă numele observatorului astronomic din Hawaii care a descoperit-o în 2011 şi-a croit drum prin interiorul sistemului solar în ultimele săptămâni. În cursul acestei „plimbări”, obiectul cosmic a devenit vizibil pe cer cu ochiul liber sau cu ajutorul unui binoclu.
Deoarece trecerea cometei a coincis cu începutul primăverii, mulţi oameni nu au putut zări cometa din cauza norilor. Cei ce doresc totuşi să observe o cometă vor avea şanse mai mari în luna noiembrie, atunci când pe cerul planetei noastre îşi va face apariţia cometa ISON. Specialiştii afirmă că ISON are potenţialul de a fi vizibilă chiar şi în timpul zilei.
Pan-STARRS a devenit vizibilă în emisfera nordică pe 7 martie, însă apoi a dispărut pentru câteva zile pentru că s-a apropiat prea tare de Soare. Începând cu 11 martie, cometa a redevenit vizibilă în fiecare seară spre vest, după asfinţit. Cele mai spectaculoase imagini au fost surprinse în seara de 12 martie, când cometa a putut fi zărită pe cer în apropierea Lunii. Obiectul spaţial va continua să strălucească, devenind tot mai puţin vizibilă până la sfârşitul acestei luni.
Primul clip de tip time-lapse a fost realizat de fotograful Dan Finnerty din California. Artistul a surprins cometa în apropiere de Luna ce asfinţea peste Verdugo Hills, în apropiere de Los Angeles:
Cel de-al doilea clip a fost realizat tot în California, de fotograful Robert Yen, filmarea fiind de această dată surprinsă în Los Alivos:
În cea de-a treia filmare cometa poate fi urmărită din emisfera sudică, clipul video fiind realizat de fotograful Alex Cherney din Melbourne. În imagini se poate zări şi cometa C/2012 F6:
Sursa: Wired