În premieră mondială, Japonia a reuşit să extragă „gheaţă de foc” din planşeul oceanic
Un consorţiu coordonat de Japan Oil, Gas and Metals National Corporation a anunţat că, pentru prima dată în istoria omenirii, au reuşit să extragă de la un kilometru de sub nivelul mării acest combustibil fosil care se arată la fel ca gheaţa, dar care este compus din metan înconjurat de molecule de apă.
Această substanţă albă solidă arde cu o flacără palidă, lăsând în urmă doar apă. Experţii estimează că un metru cub de hidrat de metan conţine mult mai mult metan decât volumul echivalent sub formă de gaz.
Un oficial din cadrul ministetrului economiei, comerţului şi industriei din Japonia a declarat că eforturile consorţiului japonez au început anul trecut în luna februarie, iar în cursul aceste săptămâni a început producţia experimentală.
„Este primul experiment offshore în cadrul căruia se produce gaz din hidrat de metan”, a declarat oficialul japonez.
În cadrul acestui proiect, consorţiul japonez va separa metanul – principalul component al gazului natural – de clatratul aflat sub planşeul oceanic, folosind în acest scop presiunile ridicate din adâncimi.
Oficialii japonezi estimează că în largul insulei Shikoku se găseşte un strat imens de hidrat de metan conţinând 1,1 trilioane de metri cubi de gaz natural, cantitatea consumată de Japonia în 11 ani.
„Dorim să instituim tehnologii de producţie pentru hidratul de metan până în anul fiscal 2018”, au explicat oficialii japonezi.
Japonia caută noi surse de energie după ce a decis să oprească reactoarele nucleare în urma crizei nucleare provocate de tsunami-ul din 2011. Astăzi, doar două din cele 50 de reactoare nucleare sunt active. Din acest motiv, costurile energiei au crescut în mod considerabil, autorităţile japoneze fiind nevoite să recurgă la importurile costisitoare de combustibili fosili.
Sursa: AFP