De ce se nasc mai mulţi bebeluşi toamna? Răspunsul e surprinzător şi important pentru cei ce vor să devină părinţi

11 03. 2013, 12:57

Cercetătorii au studiat mostrele colectate de la 6.000 de bărbaţi trataţi pentru infertilitate şi au descoperit că iarna numărul spermatozoizilor era cel mai mare, aceştia având viteze ridicate şi mai puţine anomalii decât spermatozoizii din sperma produsă în alt anotimp. Calitatea spermei scade începând cu primăvara, se arată în studiul publicat în American Journal of Obstetrics & Gynecology.

„Tiparele observate iarna şi primăvara în ceea ce priveşte sperma sunt compatibile cu fecunditatea sporită, oferind o explicaţie plauzibilă pentru faptul că toamna se nasc cei mai mulţi bebeluşi”, a explicat cercetătorul Eliahu Levitas de la Universitatea Ben-Gurion din Beer-Sheva.

Dacă într-adevăr există un tipar sezonier, cunoaşterea acestuia „ar putea fi foarte importantă, mai ales în cazul cuplurilor în care bărbatul are probleme de fertilitate”.

Pentru acest studiu, Levitas şi colegii săi au colectat şi au analizat 6.455 de mostre de spermă de la bărbaţii care s-au tratat la clinica lor de fertilitate între ianuarie 2006 şi iulie 2009. Dintre aceştia, 4.960 aveau o producţie normală de spermă, iar 1.495 prezentau o producţie anormală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că un nivel normal al spermei este de minim 16 milioane de spermatozoizi per militru.

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii cu spermă normală prezentau cea mai sănătoasă spermă iarna. De regulă, bărbaţii produceau 70 de milioane de spermatozoizi per mililitru iarna, dintre care 5% prezentau motilitate ridicată, spermatozoizi ce cresc şansele iniţierii unei sarcini.

Primăvara bărbaţii produceau aproximativ 68 de milioane de spermatozoizi per mililitru, dintre care doar 3% erau „rapizi”.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că bărbaţii cu o producţie anormală a spermei nu prezentau acelaşi tipar. Aceştia aveau spermatozoizi mai rapizi în timpul toamnei, iar primăvara înregistrau cel mai mare procent – 7% – de spermatozoizi cu o formă normală.

„Pe baza rezultatelor obţinute, sperma normală va fi mai eficientă iarna, iar în cazul bărbaţilor cu probleme de fertilitate le recomandăm primăvara şi toamna”, scriu cercetătorii.

Alte cercetări, efectuate pe animale, au arătat că şi în cazul acestora se pot observa tiparuri sezoniere. Studiile efectuate pe animale au arătat că schimbările sezoniere în producţia de spermă sunt provocate de mai mulţi factori, printre care temperatura, durata zilei şi variaţiile nivelurilor de hormoni.

Sursa: Reuters