„Human Connectome Project” (HCP) este un proiect cu durata de 5 ani, care se desfăşoară în 10 centre de cercetări din SUA şi Europa; în cadrul lui au fost realizate scanări de înaltă rezoluţie ale creierului uman, pentru a colecta date ce urmează să fie puse la dispoziţia cercetătorilor din întreaga lume.
HCP va avea un impact major asupra cercetărilor, ajutându-i pe specialişti să înţeleagă cum este alcătuit şi cum funcţioneză creierul uman adult în starea sa normală, la oamenii sănătoşi. Informaţiile vor permite oamenilor de ştiinţă să înceapă imediat explorarea corelaţiilor dintre circuitele cerebrale şi comportamentul individual; de asemenea, vor ajuta la studierea legăturii dintre anumite schimbări la nivelul circuitelor neuronale şi diversele disfuncţii cerebrale care afectează populaţia umană.
Cele mai recente rezultate al HCP provin din analiza imaginilor obţinute prin scanarea de înaltă rezoluţie a creierelor a 68 de adulţi sănătoşi, informaţiile fiind coroborate cu date legate de comportament, diferenţele de personalitate, capacităţile cognitive, caracteristicile emoţionale şi funcţiile perceptive.
Imaginile cu rezoluţie extrem de înaltă au fost obţinute utilizând două tehnici de imagistică prin rezonanţă magnetică. Fiecare dintre acestea are anumite limitări, dar, combinate, ar trebui să dea o imagine mai completă a ceea ce se petrece în creier.
Cercetătorii au scanat, de asemenea, creierele participanţilor în timp ce aceştia îndeplineau diferite sarcini.
A rezultat un set impresionant de date, echivalent cu 2 terabytes (2 trilioane de bytes) de memorie de computer sau cu peste 400 de DVD-uri.
Cercetătorii speră ca, în următorii 5 ani, să colecteze informaţii de acest tip de la un număr total de 1.200 indivizi, inclusiv fraţi/surori şi gemeni, pentru a afla ce trăsături legate de circuitele cerebrale sunt transmise ereditar.
Sursa: Discovery News