Cercetătorii au descoperit o metodă 100% naturală care duce la eliminarea acneei

04 03. 2013, 11:23

Cercetătorii au descoperit că voluntarii care nu erau afectaţi de acnee aveau pielea acoperită cu acest microb prietenos, care este un văr al bacteriei ce provoacă acneea.

Specialiştii afirmă că persoanele care suferă de acnee ar putea fi tratate cu această tulpină benefică, evitând astfel neplăcerile asociate unui ten cu tendinţe acneice. Descoperirea a fost publicată în Journal of Investigative Dermatology.

„Această tulpină de Propionibacterium acnes poate proteja pielea aşa cum bacteriile vii din iaurt protejează intestinele de microbii periculoşi”, a explicat Huiying Li, profesor de farmacologie moleculară la University of California Los Angeles David Geffen School of Medicine.

„Următorul pas va fi să investigăm dacă o cremă probiotică poate duce la blocarea accesului bacteriilor nocive la pielea de pe faţă, prevenind astfel apariţia acneei”, a declarat Li. „Sperăm să folosim această descoperire pentru a concepe noi strategii care să ne permită să oprim coşurile înainte să apară, permiţând dermatologilor să conceapă tratamente personalizate în funcţie de cocktailul unic de bacterii de pe faţa fiecărei persoane”, a mai spus profesorul.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că oamenii sunt colonizaţi pe deplin de bacterii care ne ajută să digerăm hrana şi care ne protejează de eczeme. Microbiomul poate afecta tendinţa de îngrăşare a unei persoane, iar de curând doctorii au efectuat mai multe transplanturi de bacterii prietenoase pentru a vindeca pacienţii ce sufereau de o infecţie cu un microb letal cunoscut sub numele de Clostridium difficile.

La fel cum oamenii sunt încurajaţi să consume iaurt după ce termină un tratament cu antibiotice, pentru a înlocui bacteriile prietenoase din stomac, este posibil ca în viitor bacteriile prietenoase să ia locul cremei anti-acnee.

În cadrul acestei cercetări, membrii echipei lui Li au colectat mostre de bacterii Propionibacterium acnes de pe nasul a 49 de persoane cu acnee şi de la 52 de voluntari cu tenul imaculat. Aceste bacterii se găsesc în toate zonele corpului: pe piele, în gură, în ochi şi în intestin. Cercetătorii de la UCLA au descoperit că acest microb are, însă, mai multe tulpini. Specialiştii au secvenţiat genele a 66 de tulpini diferite.

„Am descoperit că nu toate bacteriile acneice provoacă coşuri – o tulpină ajută, de fapt, pielea să rămână sănătoasă”, a explicat Li. „Două tulpini de P. acnes erau prezente la 20% din voluntarii cu acnee, însă nu erau întâlnite la persoanele care nu erau afectate de această problemă”, adăugat doctorul Noah Craft, un dermatolog de la UCLA care a participat la acest studiu.

„Am fost extraordinar de încântaţi să descoperim o a treia tulpină de P. acnes care este prezentă la persoanele cu pielea sănătoasă, dar care nu este de găsit la persoanele cu acnee”, a declarat Li. „Suspectăm că această tulpină conţine un mecanism de apărare natural care îi permite să identifice atacatorii şi să îi distrugă înainte să infecteze celula bacteriană”, a adăugat specialistul.

Acneea, ce afectează până la 90% dintre adolescenţi şi până la 50% dintre adulţi, apare atunci când porii devin blocaţi şi apoi infectaţi. Doctorii au demonstrat că nu este provocată de pielea murdară – din contră, spălatul excesiv poate agrava problema în anumite cazuri. De asemenea, acneea nu este provocată de alimentele grase sau de ciocolată, deşi hormonii par să joace un rol în producţia sebumului care blochează porii. 

Tratamentele precum antibioticele şi peroxidul de benzoil au ca scop uciderea bacteriilor, pe când acidul salicilic usucă pielea şi acidul retinoic şi isotretinoin sunt concepute pentru a face pielea să se cureţe mai repede, reducând blocarea porilor. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste tratamente nu funcţionează perfect, iar unele medicamente (precum Accutane) provoacă efecte secundare grave, motiv pentru care a fost retras de pe piaţă.

Sursa: NBC News