Dispozitivul creează holograme în mişcare, care le permit pompierilor să constate dacă în casă se găsesc persoane prinse în spatele zidului de flăcări.
Dispozitivul, creat de Pietro Ferraro şi colegii săi de la Institutul Naţional de Optică din Pozzuoli, Italia. Creează un fel de film holografic care reconstituie mişcările altfel invizibile din cauza flăcărilor.
În video, se poate vedea cum o cameră cu infraroşu nu reuşeşte să „vadă” o persoană în spatele flăcărilor, deoarece o asemenea cameră se bazează pe lentile pentru a produce o imagine.
În schimb, dispozitivul cu „vedere” holografică reproduce acţiunile persoanei din spatele ecranului de flăcări, proiectând asupra ei un fascicul laser de radiaţie infraroşie. Sistemul înregistrează informaţia furnizată de razele reflectate de obiecte sau persoane, informaţie care este apoi descifrată în timp real pentru a produce imaginile în mişcare.
Cercetătorii plănuiesc să construiască un dispozitiv care să combine laserul şi camera holografică, sistemul putând fi amplasat în interiorul clădirilor sau în tuneluri.
Tehnologia poate fi utilizată în cadrul unor acţiuni de salvare din incendii, dar ar putea avea şi aplicaţii biomedicale, de exemplu monitorizarea respiraţiei şi a bătăilor inimii.
Sursa: New Scientist