Filmare în premieră: liliacul-vampir atacă puii de pinguin
În ciuda unor informaţii anecdotice despre atacul liliecilor-vampiri asupra pinguinilor, acest comportament nu fusese niciodată înregistrat pe film.
Realizatorii BBC au reuşit să filmeze o secvenţă extrem de interesantă, care face parte dintr-un documentar al BBC One, intitulat Penguins: Spy in the huddle.
Pinguinii filmaţi aparţin speciei Spheniscus humboldti (pinguinul Humboldt sau pinguinul peruan), care cuibăreşte pe coastele Americii de Sud.
Liliacul-vampir este o specie sud-americană care se hrăneşte cu sângele unor mamifere şi păsări, atacând şi oamenii. Atacurile sale sunt silenţioase şi au loc noaptea, când victimele dorm. Produce pagube fermierilor, deoarece pierderile repetate de sânge slăbesc animalele, şi este considerat periculos pentru că poate transmite, prin muşcătura sa, virusul rabiei (turbării).
În sălbăticie, liliacul-vampir atacă diverse specii de păsări şi mamifere, iar secvenţele filmate de operatorii BBC arată că şi puii de pinguin se numără printre victimele sale.
Deşi cercetătorii locali observaseră urme de muşcături pe picioarele pinguinilor, nimeni nu putea spune cu precizie ce ce se întâmplase, deoarece nimeni nu văzuse vreodată liliacul-vampir atacând pinguinii.
Atacul a fost filmat într-una dintre peşterile întunecate în care se adăpostesc pinguinii în aceste ţinuturi, filmarea fiind realizată cu o cameră cu infraroşu.
Operatorii au observat că puii de pinguin deveniseră agitaţi şi reacţionau ciudat la ceva care se mişca pe solul peşterii. Filmarea în infraroşu a dezvăluit, după ore de aşteptare, că printre pinguini se deplasa un liliac-vampir, care încerca să muşte păsările de picioare.
Secvenţa inedită poate fi vizionată AICI.
Liliecii-vampir nu se pot hrăni cu uşurinţă pe seama pinguinilor adulţi, deoarece aceştia sunt mai vigilenţi, aşa că îşi îndreaptă atenţia spre pui, care sunt mai puţin experimentaţi şi mai puţin bănuitori.
Documentarul urmăreşte viaţa mai multor specii de pinguini, cu ajutorul imaginilor filmate cu tehnici neobişnuite, inclusiv camere „deghizate” în bolovani sau ataşate de pinguini.
Sursa: BBC News