Pastila, numită AHRO-001, acţionează eliberând săruri biliare, substanţe naturale cu acţiune detergentă, produse de ficat şi care, în mod obişnuit, sunt eliberate în intestin, pentru a ajuta la dizolvarea grăsimilor din alimentele ingerate.
În cadrul tratamentului cu AHRO-001, aceste săruri biliare ar urma să dizolve depozitele de substanţe grase – numite plăci de aterom – acumulate pe pereţii interiori ai vaselor sanguine.
Aceste depozite grase sunt foarte periculoase, deoarece duc la îngustarea vaselor sanguine, blocând alimentarea cu sânge a ţesuturilor şi producând inflamarea pereţilor vaselor ce asigură irigarea inimii. De asemenea, aceste plăci se pot rupe, ducând la eliberarea unui cheag care poate provoca moartea.
Tratementul cu AHRO-001 diferă de cel cu statine, medicamentele utilizate în mod obişnuit azi pentru scăderea nivelului de colesterol. Statinele acţionează reducând depunerea de noi cantităţi de colesterol în vase, dar nu curăţă placa de aterom deja formată, deşi cele mai avansate statine pot determina o uşoară scădere în dimensiuni a acesteia.
AHRO-001 funcţionează altfel: eliberează săruri biliare, care par să dizolve depozitele grase de pe pereţii vaselor de sânge, curăţându-le.
Odată curăţaţi pereţii vasculari, ţesutul lor se vindecă şi se cicatrizează, devenind mai stabil şi mai puţin susceptibil de a împiedica curgerea normală a sângelui.
Sărurile biliare sunt secretate de ficat şi sunt eliberate în intestin, unde intervin în procesul digestiei grăsimilor; totuşi, în mod normal, ele nu se găsesc în sânge.
Compania americană care testează noul tratment, numită AtheroNova Inc., speră să dezvolte un medicament care să elibereze săruri biliare în tot organismul.
Tratamentul a fost dezvoltat după ce cercetătorii au studiat un număr de pacienţi ce sufereau de o boală numită ciroză biliară primară.
Această afecţiune este însoţită de un nivel foarte ridicat al liproteinei cu densitate scăzută (LDL), numită popular colesterol „rău”. Totuşi, pacienţii cu niveluri ridicate de LDL prezintă rareori la nivelul ficatului probleme vasculare de genul celor care apar în bolile de inimă. Cercetătorii au presupus că acest fenomen se datorează faptului că, la nivelul vaselor din ficat, acţionează sărurile biliare, care dizolvă colesterolul înainte ca acesta să se depună.
Studii de laborator realizate la Universitatea din California arată că sărurile biliare pot dizolva depozitele de grăsime, iar compania AtheroNova Inc. urmează să înceapă testele clinice cu medicamentul AHRO-001, care eliberează acelaşi tip de săruri biliare, pentru a afla dacă acesta ar putea reprezenta o nouă terapie utilă pacienţilor cu arterele blocate de colesterol.
Sursa: Mail Online