Existenţa „satelor de canceroşi” a fost recunoscută oficial
Este un pas extrem de important, deoarece multă vreme oficialităţile chineze au evitat să discute despre această problemă, în ciuda presiunii activiştilor de mediu.
Unul dintre cei mai cunoscuţi astfel de activişti din China, Ma Jun, a declarat că, după părerea sa, „anunţul demonstrează o evoluţie pozitivă. […] A recunoaşte că există o problemă este primul pas şi condiţia preliminară pentru a începe să rezolvăm aceste probleme”, a spus el.
Raportul elaborat de Ministerul Mediului din China, deşi nu insistă asupra noţiunii de „sate de canceroşi”, afirmă că în ultimii ani poluarea cu substanţe toxice şi periculoase a produs numeroase dezastre ecologice, afectând resursele de apă potebailă şi ducând chiar la probleme grave de sănătate şi de ordin social, precum aşa-numitele „sate de canceroşi” – localităţi situate în apropierea unor uzine şi în care se înregistrează un număr anormal de mare de îmbolnăviri de cancer.
În general, în China, la ora actuală, un om din patru moare de cancer, iar mortalitatea din această cauză a crescut cu 80% în ultimii 30 de ani.
Activismul de mediu şi jurnalismul de mediu – inclusiv aşa-numitul jurnalism cetăţenesc – au adus problema în atenţia lumii şi au dus la o reconsiderare a impactului ambiental al dezvoltării industriale spectaculoase a Chinei.
Sursa: BBC News