Cu cât bem mai multe ceşti de cafea, cu atât trăim mai mult, demonstrează un studiu realizat pe aproape o jumătate de milion de subiecţi în vârstă.
În general, consumul excesiv de cafea este considerat nesănătos, dar noul studiu a scos la iveală că riscul de a deceda din cauza bolilor de inimă, a celor respiratorii, a atacurilor cerebrale, accidentelor, diabetului sau infecţiilor scade invers proporţional cu numărul de ceşti de cafea consumate.
Consumul zilnic a două sau trei ceşti de cafea poate reduce riscul decesului prematur cu 10-15%, susţine dr. Neal Freedman, de la Institutul Naţional pentru Cancer, din Statele Unite. Totuşi, el a explicat că nu ar trebui să bem mai mult de 3 ceşti de cafea, deoarece studii au arătat că un consum mai ridicat de atât nu aduce beneficii în plus.
În studiu, oamenii de ştiinţă au monitorizat timp de 12 ani un grup de participanţi cu vârste între 50 şi 71 de ani.
Pe de altă parte, Neal Freedman a mai explicat şi că cel mai mare obstacol în calea participanţilor de a-şi prelungi viaţa a fost fumatul. „În acest studiu, era foarte probabil ca participanţii care consumau cafea să şi fumeze”. De altfel, el a mai adăugat şi că băutul cafelei este asociat cu o serie de comportamente nesănătoase precum consumul excesiv de alcool sau de carne roşie şi adoptarea unui stil de viaţă sedentar.
Cu toate acestea, cercetătorii nu au descoperit modul în care această băutură reduce mortalitatea dar potrivit unor studii precedente, cafeaua ar putea avea implicaţii la nivelul presiunii sanguine.
Sursa: Daily Mail