Stai jos cel puţin 4 ore zilnic? Asta înseamnă… veşti proaste pentru sănătatea ta
Iată câteva dintre rezultatele studiului, publicat în International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity:
- cei care stau jos mai mult de 4 ore pe zi prezintă un risc mai mare de apariţie a diabetului, cancerului şi bolilor cardiace, comparativ cu cei stau mai puţin de 4 ore.
- la cei care stau jos timp de cel puţin 6 ore pe zi, riscul de a dezvolta diabet este considerabil crescut.
- cei care petrec mai mult de opt ore aşezaţi pe scaun prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boli cronice.
În general, studiul indică faptul că bărbaţii care şed pe scaun timp de peste 4 ore pe zi sunt mai predispuşi la instalarea diabetului, a cancerului, a hipertensiunii arteriale şi a bolilor de inimă, comparativ cu cei care şed mai puţin de 4 ore pe zi, iar şansele de a suferi de o boală cronică cresc proporţional cu numărul de ore petrecute şezând, independent de greutatea corporală şi de alţi factori care pot afecta sănătatea.
Cercetările au fost realizate pe 63.048 de bărbaţi de vârstă mijlocie (45-65 de ani) din Australia, dar autorii studiului afirmă că aceste corelaţii sunt valabile, cel mai probabil, şi în cazul femeilor.
Prof. Richard Rosenkranz, conducătorul studiului, a declarat că aceste descoperiri ar trebui să fie un avertisment pentru persoanele ale căror slujbe implică şederea îndelungată pe scaun, precum salariaţii care au slujbe de birou, dar şi şoferii de taxi şi de camion.
Rezultatele confirmă un studiu realizat anul trecut pe 220.000 de participanţi şi care arăta că persoanele care stau jos timp îndelungat aveau un risc mai mare de a deceda în următorii trei ani, chiar dacă, în afara orelor de muncă, erau activi fizic.
Un alt studiu anterior arătase că persoanele care se uită la televizor 6 ore pe zi îşi scurtează durata vieţii cu 5 ani, faţă de cele care nu se uită deloc la televizor.
Persoanele care petrec mult timp şezând au circumferinţa taleiei mai mare şi nivelul mai ridicate de colesterol, trigliceride şi glucoză în sânge.
Totuşi, deşi descoperirile făcute până în prezent sugerează o legătură de tipul cauză-efect între şederea timp îndelungat pe scaun şi apariţia bolilor cornice, cercetătorii spun că nu pot fi siguri chiar în proproţie de 100%: nu se ştie precis dacă şederea îndelungată determină apariţia bolilor cronice sau dacă existenţa unor astfel de boli influenţează timpul pe care oamenii îl petrec stând jos. Corelaţia există şi este neîndoielnică, dar sunt necesare şi alter studii pentru a lămuri natura acestei corelaţii.
Sursa: Mail Online