Vrei să trăieşti mai mult? Nu te mai plânge de frigul de afară!

20 02. 2013, 12:08

Acum, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au identificat un „program” în genetică despre care cred că are potenţialul de a explica de ce oamenii expuşi la frig trăiesc mai mult. 

Programul genetic promovează longevitatea viermilor cilindrici (nematode) în medii reci, dar cercetătorii susţin că el există şi în animalele cu sânge cald, inclusiv în oameni. 

De multă vreme, oamenii din lumea ştiinţei au presupus că animalele trăiesc mai mult în medii reci datorită unui proces termodinamic pasiv, considerând că temperaturile scăzute reduc rata de apariţie a reacţiilor chimice, lucru care încetineşte îmbătrânirea. 

Cu toate acestea „în cazul viermilor cilindrici, durata de viaţă extinsă observată la indivizii din medii reci, nu poate fi explicată doar de rata redusă a reacţiilor chimice”, a declarat specialistul Shawn Xu, cel care  a descoperit că aerul rece activează un receptor cunoscut sub numele de „canalul TRPA1”, ce se găseşte la viermii cilindrici în celulele nervoase şi în celulele adipoase. TRPA1 transportă calciul în celule, iar reacţia rezultată ajunge în cele din urmă la o genă asociată longevităţii.

În urma cercetărilor, s-a constatat că nematodele modificate genetic astfel încât să nu aibă TRPA1 au trăit mult mai puţin decât în mod obişnuit, chiar şi într-un mediu rece.

„Acest lucru indică faptul că există posibilitatea ca expunerea la aer rece să promoveze longevitatea în cazul mamiferelor”, a mai declarat Xu. 

Studii realizate cu mult timp în urmă au demonstrat că scăderea temperaturii corpului cu 0,5 grade Celsius, în cazul animalelor cu sânge cald, poate extinde durata de viaţă cu 20 de procente. 

Acum, având în vedere că mecanismul identificat de Xu există şi la oameni, cercetătorul sugerează că efectul aerului rece asupra duratei de viaţă ar putea fi întâlnit şi la specia noastră. 

Sursa: Times Live