Descoperirea bosonului Higgs oferă indicii despre modul în care Universul nostru va înceta să existe
„Dacă folosim toată fizica pe care o ştim în acest moment şi efectuăm nişte calcule evidente, concluzia la care ajungem reprezintă o veste proastă”, anunţă Joseph Lykken, un specialist în fizică teoretică din cadrul Laboratorului Fermi, un accelerator de particule din Illinois, SUA.
Lykken a prezentat cercetarea sa în cadrul întrunirii anuale a organizaţiei American Association for the Advancement of Science, ce are loc la Boston zilele acestea.
„Se pare că universul în care trăim este, în mod inerent, instabil, iar la câteva miliarde de ani în viitor urmează să dispară”, a explicat Lykken, care este totodată membru al echipei de cercetători ce lucrează la experimentul Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule din lume.
Fizicienii au anunţat anul trecut că au descoperit ceea ce pare a fi o particulă subatomică mult-căutată, cunoscută sub numele de „bosonul Higgs”, despre care se crede că dă masă materiei. În prezent, cercetătorii desfăşoară eforturi pentru studierea particulelor apropiate de bosonul Higgs, lucru necesar pentru confirmarea descoperirii.
Dacă descoperirea va fi confirmată, ea va reprezenta un pas cheie în înţelegerea modului în care universul a apărut acum 13,7 miliarde de ani – şi cum va înceta să existe.
„Acest calcul ne spune că peste câteva zeci de miliarde de ani va avea loc o catastrofă”, spune Lykken. „O mică bulă dintr-un univers «alternativ» va apărea undeva în universul nostru, se va dezvolta şi apoi ne va distruge”, a explicat Lykken, adăugând că fenomenul se va desfăşura cu viteza luminii.
Oamenii de ştiinţă au încercat să calculeze stabilitatea pe termen lung a universului nostru înainte de descoperirea bosonului Higgs, dar calculele au devenit mai uşor de efectuat după ce experimentele de la LHC au confirmat că masa bosonului este undeva în jurul valorii de 126 de miliarde de electron-volţi, un număr cheie pentru stabilirea sorţii universului.
Acest calcul necesită calcularea masei bosonului Higgs cu o marjă de eroare de maximum 1% şi masa exactă a altor particule subatomice. „Dacă modificăm aceşti parametri chiar şi foarte puţin, sfârşitul universului arată complet altfel”, a explicat Lykken.
Specialiştii afirmă că este foarte probabil ca Pământul să fi dispărut cu mult timp înainte ca bosonii Higgs să dea startul sfârşitului Universului. Fizicienii se aşteaptă ca Soarele să moară peste 4,5 miliarde de ani, când îşi va epuiza hidrogenul, urmând să devină o gigantă roşie, distrugând planeta noastră în cadrul procesului de extindere.
Sursa: ABC Science