Consumul de cafea în timpul sarcinii poate dăuna copilului
Observaţiile au fost făcute de cercetătorii din Norvegia în urma unui studiu realizat pe o durată de 10 ani, timp în care au fost monitorizate aproape 6.000 de femei însărcinate.
În studiu, specialiştii au analizat date privind consumul alimentelor şi al băuturilor care conţi cafeină, precum ceai, cafea, ciocolată. Comparând aceste informaţii cu cele legate de copilul născut de fiecare participantă, specialiştii au identificat existenţa unei legături dintre cofeină şi greutatea copiilor la naştere. Mai exact, se pare că un consum zilnic de 200-300 mg de cafeină creşte şansele ca bebeluşul să fie catalogat drept prea mic în timpul sarcinii, cu 62 de procente.
O ceaşcă de cafea instant conţine în jur de 100mg de cofeină, în timp ce o ceaşcă de cafea la filtru are aproape 140mg cafeină. Totuşi, există şi cafenele în care se găseşte cafea ce conţine 300mg de cafeină pe cană.
Mai mult, rezultatele studiului sugerează că o singură cană de cafea consumată zilnic poate prelungi naşterea cu 8 ore.
Cafeina, este de părere cercetătoarea dr. Verena Sengpiel, ar putea afecta dezvoltarea copilului încă nenăscut prin încetinirea pasajelor vitale prin care substanţele nutritive de la mamă către el. De asemenea, ea consideră că este posibil ca femeile care beau cafea să aibă naşteri mai lungi tocmai din cauză că această băutură interferează cu semnalele chimice care apar odată cu travaliul.
Ca urmare a acestor rezultate, specialiştii britanici recomandă ca femeile însărcinate să consume mai puţin de 200 de mg de cafea pe zi. De asemenea, în cazul în care acestea nu vor să renunţe la această băutură, alternativa ar fi cafeaua decofeinizată.
Sursa: Daily Mail