Un experiment care dezvăluie capacităţile extraordinare ale creierului uman a fost realizat de către Gershon Dublon, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), cu ajutorul unui dispozitiv construit de el, de forma unei mici grile de 25 de electrozi, numit Tongueduino.
Utilizatorii aşază pe limbă grila care, conectată la un senzor electronic, transformă semnalele provenite de la senzor în impulsuri electrice slabe, pe care utiizatorii le percep cu ajutorul limbii, sub forma unor uşoare înţepături la nivelul limbii. „Modelul” perceput se schimbă în funcţie de orientarea diferită a câmpului magnetic.
Dublon afirmă că creierul se adaptează rapid unor noi stimuli proveniţi de la receptorii de pe limbă şi integrează aceste informaţii în tabloul celorlalte simţuri.
De exemplu, ataşând Tongueduino la un senzor care detectează câmpul magnetic al Pământului, utilizatorii pot învăţa să-şi utilizeze limba ca pe o busolă; nici măcar nu e nevoie de un antrenament îndelungat. În mod normal, oamenii – spre deosebire de alte vieţuitoare, cum ar fi păsările migratoare – nu percep câmpul magnetic terestru. Dar cu ajutorul acestei interfeţe, ar fi posibil ca oamenii să perceapă forme de energie pe care, în mod obişnuit, nu le „simt”.
După ce a testat Tongueduino pe el însuşi în cursul anului trecut, Dublon urmează acum să testeze dispozitivul cu ajutorul a 12 voluntari.
O versiune wireless a unui asemenea dispozitiv ar putea fi folosită, cred alţi specialişti, în aplicaţii de realitate augmentată, pentru a furniza informaţii care să nu interfereze cu văzul sau auzul.
Sursa: New Scientist