Ce trebuie să faci pentru a avea note mai mari?
„Cu cât prietenii tăi sunt mai inteligenţă, cu atât ai mai multe şanse de a deveni mai inteligent mâine”, a declarat coautorul studiului Hiroko Sayama, de le Universitatea din New York.
Sayama a participat la un program numit NetSci, prin care elevii de la liceul Maine-Endwell, din Endwell, N.Y., aveau posibilitatea de a-i vizita laboratorul. În una din vizite, elevii au venit cu idea de a observa modul în care reţelele sociale afectează notele obţinute la şcoală.
Astfel, 160 de copii de liceu au fost rugaţi să completeze un chestionar în care să noteze numele celor mai buni prieteni, ale cunoştinţelor şi ale rudelor. Ulterior, elevii-cercetători au analizat o listă cu performanţele obţinute de fiecare participant la studiu pe perioada liceului.
În general, elevii ai căror prieteni luau note mari, aveau tendinţa de a-şi îmbunătăţi situaţia şcolară de la an la an. Efectul a fost modest: un elev care din punct de vedere al performanţelor se clasa pe locul 100 din 160 şi care avea prieteni ce, în medie, de clasau pe locul 50, experimenta o creştere de 10-15 locuri pe parcursul liceului.
De asemenea, elevii care îşi petreceau timpul cu prieteni ce aveau rezultate proaste la învăţătură, au înregistrat un declin al notelor pe perioada liceului.
Cu toate acestea, Sayama a subliniat că elevii cu cele mai bune note din clasă nu obţineau rezultate mai mici chiar dacă, inevitabil, aveau prieteni cu note mai slabe decât ale lor.
Descoperirile sugerează că performanţa academică este contagioasă.
Într-un grup, multe comportamente, precum obiceiurile legate de învăţat, pot influenţa subconştientul. De asemenea, un rol important îl joacă şi presiunea celor din jur. Cu alte cuvinte, dacă prietenul tău va lua numai 10 la examene, este posibil ca tu să îţi spui „Trebuie să învăţ mai mult pentru a ţine pasul cu prietenii mei”.
Pe de altă parte, nu ar fi exclus ca elevii care îşi doresc să obţină note mai mari să aleagă să îşi petreacă timpul cu elevi cu rezultate mai bune. În acest caz, performanţele acestora se îmbunătăţesc ca urmare a motivaţiei, nu datorită cercului de prieteni.
Sursa: Life Science