Romeo, Robin Hood, Tristan şi Tarzan sunt doar câteva exemple de bărbaţi legendari care şi-au asumat riscuri extraordinare pentru a câştiga afecţiunea persoanei iubite. Se pare că aceste poveşti de ficţiune ce documentează asumarea riscurilor de către bărbaţi pentru a impresiona o femeie au o bază în realitate, unde bărbaţii s-au expus pericolelor pentru a cuceri sexul opus încă de la începuturile civilizaţiei.
Această predispoziţie spre risc a bărbaţilor a evoluat şi pentru a îmbunătăţi şansele indivizilor de a atrage o parteneră, se arată într-o nouă cercetare.
„În trecutul evolutiv, strămoşii noştri se confruntau cu un mediu periculos în care erau forţaţi să-şi asume riscuri mai mari pentru a găsi adăpost, hrană şi parteneri sexuali. Aşadar, indivizii care duceau o viaţă sigură, în care nu-şi asumau niciun fel de risc, aveau şanse mult mai mici să supravieţuiască”, explică cercetătorii în studiul publicat în Journal of Risk Research.
Astfel, se pare că bărbaţii au moştenit această dorinţă de a înfrunta pericole pentru femei de la strămoşii noştri. Cu toate acestea, în epoca noastră modernă bărbaţii nu se mai confruntă cu aceleaşi probleme ca strămoşii lor, astfel că masculii caută alte forme prin care să-şi demonstreze disponibilitatea de a-şi asuma riscuri.
Studiul analizează trei exemple de comportament riscant în rândul bărbaţilor şi a femeilor: riscul sexual (sexul neprotejat), jocurile de noroc şi condusul imprudent. În toate cele trei teste efectuate de cercetători, bărbaţii păreau mult mai predispuşi să-şi asume riscuri atunci când oamenii de ştiinţă introduceau un element romantic în experiment. În schimb, femeile nu prezentau o dorinţă sporită de a-şi asuma riscuri inutile.
Autorii oferă un avertisment pentru bărbaţii din ziua de astăzi: riscul sporit poate oferi beneficii pe termen scurt, dar pe termen lung efectul acestor riscuri moderne poate fi devastator.
Surse: MedicalXpress, Journal of Risk Research