Când încălţămintea te poate da de gol: ce spun pantofii despre personalitatea noastră?

10 02. 2013, 00:00

Mai exact, într-o cercetare realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kansas s-a observat că oamenii pot ghici corect nu numai vârsta, sexul şi venitul unui individ doar după pantofi, ci şi unele trăsături de comportament.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 63 de studenţi care au fost rugaţi să analizeze 208 fotografii în care erau expuse perechi de pantofi ale altor studenţi. Studenţii care au oferit voluntar fotografiile au completat online o serie de teste de personalitate. 

Subiecţii care au analizat fotografiile au fost rugaţi ca pentru fiecare imagine în parte să identifice o serie de trăsături ale celui ce deţinea perechea de pantofi. De pildă, lor li s-a cerut să identifice personalitatea, afilierea politică şi stilul de ataşament al purtătorului sau dacă acesta era introvertit sau extrovertit. 

Cel mai bine, subiecţii s-au descurcat la identificarea sexului, a venitului şi a vârstei purtătorului. Apoi, rezultatele nu au fost rele nici în ceea ce priveşte ghicirea corectă a stilului de ataşament. 

De exemplu, oamenii cu un stil de ataşament anxios aveau tendinţa de a purta pantofi noi sau foarte bine păstraţi, probabil din cauză că le pasă prea mult de ce cred alţii despre ei. În acelaşi timp, pantofii practici şi comozi erau întâlniţi la oamenii consideraţi agreabili, pe când  indivizii cu personalităţi agresive aveau tendinţa de a purta ghete cu înălţimea până la gleznă. De asemenea, pantofii incomozi par să fie mult mai populari în rândul oamenilor calmi, tocmai din cauza faptului că ei rezistă mai mult sub presiune fără a răbufni. 

Cu toate acestea, voluntarii implicaţi în studiu nu s-au descurcat la fel de bine şi la identificarea preferinţelor politice sau a gradului de extroversiune al indivizilor, în funcţie de pantofii purtaţi. 

Una peste alta, se pare că pantofii pe care îi purtăm comunică ceva despre personalităţile noastre. „Pantofii transmit informaţii importante cu privire la indivizii care îi poartă. Ei servesc unui scop practic, dar pot transmite şi mesaje non-verbale şi poate tocmai de aceea oamenii tind să fie atenţi nu numai la încălţările lor, dar şi la ale celorlalţi”, au explicat autorii studiului. 

Sursa: Time